dc.contributor.advisor | Köseoğlu, Sabiha Zeynep Aydenk | |
dc.contributor.author | Çalişkan, Hatice Büşra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:10Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:10Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2021-04-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630684 | |
dc.description.abstract | Bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişiminde sağlıklı beslenme önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı; ülkemizde süt çocuğu beslenmesinde sıklıkla kullanılan sebze ve meyve kaynaklı cam kavanoz mamalarındaki suda çözünen vitaminlerin biyoerişilebilirliklerinin incelenerek süt çocuğu beslenmesinde cam kavanoz maması kullanımının diyetisyen bakış açısıyla yorumlanmasıdır. Analiz edilen farklı marka ve içerikteki 10 cam kavanoz maması; İstanbul'daki farklı marketlerden alınmıştır. Cam kavanoz mamalarının vitamin analizleri ve sindirilebilirlikleri; insan sindirim sistemi model alınarak hazırlanan in vitro gastrointestinal sindirim metotları ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Ar-Ge Laboratuvarı'nda HPLC cihazı ile analiz edilmiştir. Bebeklerde suda eriyen vitaminlerle ilgili in vitro çok az sayıda çalışma bulunmakta olup , genellikle bu çalışmalar yetişkin pH baz alınarak yapıldığından ve yetişkin ve süt çocuğu gastrik pH'ının farklı olması sebebiyle bu araştırmada 2 farklı gastrik pH ile in Vitro sindirim metotu uygulanmıştır.Etikette yer alan içerik bilgisine göre hesaplanan ortalama tiamin, riboflavin, niasin miktarları sırasıyla 37,61 µg/100g, 21,91 µg/100g, 718,9 µg/100g iken analiz sonucu örneklerdeki ortalama tiamin, riboflavin, niasin miktarları 12,5 µg/100g, 19,9 µg/100g, 522,9 µg/100g bulunmuştur. Gastrik pH 1.5 kabul edilerek analiz edilen cam kavanoz mamalarında tiamin, riboflavin, nikotinik asit ve nikotinamidin ortalama biyoişlenebilirliği sırasıyla %56, %57,6, %60,7 ve%61,9 olmuştur. Bütün örnekler ve vitaminlerde gastrik pH 4'teki biyoerişilebilirlik pH 1,5'a göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, b1, b2, b3 vitaminlerinin hem midenin asiditesinden etkilendiği hem de kavanoz mamalarında vitamin kaybını etkileyen faktörler bulunduğu düşünülmektedir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde TUKEY testinden yararlanılmıştır. | |
dc.description.abstract | Healthy nutrition plays an important role in the growth and development of babies and children. The aim of this study is to evaluate the bioavailability of water-soluble vitamins in vegetable and fruit-based glass jar formulas which are frequently used in infant nutrition in our country and to interpret the use of glass jar formulas in infant nutrition from a dietician perspective. 10 glass jars of different brands and contents analyzed were purchased from different markets in Istanbul. Vitamin analysis and digestibility of glass jar formulas were analyzed by HPLC at Istanbul Sabahattin Zaim University R & D Laboratory based on in vitro gastrointestinal digestion methods prepared by modeling human digestion system. There are very few in vitro studies on water-soluble vitamins in infants and these studies are usually based on adult pH. Since adult and infant gastric pH is different, in this study two different gastric pH and in vitro digestion methods are applied.While, according to the nutrition values on the labels, calculated average thiamine, riboflavin, niacin amounts are 37.61 µg /100g, 21.91 µg /100g, 718.9 µg /100g, respectively, average thiamine, riboflavin and niacin contents of the analyzed samples are 12.5 µg /100g, 19.9 µg /100g, 522.9 µg /100g, respectively. The mean bio-workability of thiamine, riboflavin, nicotinic acid and nicotinamide in analyzed glass jar formulas are 56%, 57.6%, 60.7% and 61.9% respectively by accepting gastric pH 1.5. In all samples and vitamins, bioavailability at gastric pH 4 is lower than pH 1.5. As a result, it is thought that vitamins B1, B2, B3 are affected by the acidity of the stomach and other factors causing vitamin loss in jar formulas. TUKEY test is used for statistical evaluation of the data. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Ülkemizde süt çocuğu beslenmesinde kullanılan bazı cam kavanoz mamalarındaki suda çözünen vitaminlerin biyoerişilebilirliklerinin in vitro olarak gastrointestinal sistem ile incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of bioaccessibility of water soluble vitamins in some glass jar baby food used consumed in turkey by gastrointestinal system | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-04-21 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Infant | |
dc.subject.ytm | Infant nutrition | |
dc.subject.ytm | Glass jar | |
dc.subject.ytm | Infant food | |
dc.subject.ytm | Vitamins | |
dc.subject.ytm | Biological availability | |
dc.subject.ytm | In vitro | |
dc.subject.ytm | Hydrogen-ion concentration | |
dc.identifier.yokid | 10319900 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 618538 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı | |