Show simple item record

dc.contributor.advisorYeşildağ, Mesude Figen
dc.contributor.advisorÇoruh, İrfan
dc.contributor.authorTürkan, Aynur
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:29Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:29Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-29
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623304
dc.description.abstractBu çalışmada iki farklı armut (Pyrus communis L.) çeşidinin Erwinia amylovora enfeksiyonuna karşı reaksiyonu katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. Bu amaçla hastalığa dayanıklı olan Kieffer ve hassas olan Santa Maria armut fidanlarına Erwinia amylovora GG3 straini inokule edilmiş, aynı çeşitlerin kontrol grubunda yer alan fidanlara ise su sprey şeklinde uygulanmıştır. Uygulamalar sonrasında patojene dayanıklı ve hassas armut çeşitlerinde CAT ve APX enzim aktivitelerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Hastalığa dayanıklı olan Kieffer çeşidinde patojen inokulasyonu sonrasında 12. saatte CAT enzim aktivitesinin 2,17 kat artış gösterdiği saptanmıştır. Hassas çeşit olan Santa Maria'da ise CAT enzim aktivitesinin patojen inokule edilen bitkilerde kontrol grubuna kıyasla oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. APX enzim aktivitesinin de aynı şekilde Kieffer çeşidinin uygulama grubunda yüksek olduğu, Santa Maria çeşidinin ise kontrol grubunda en yüksek aktiviteye sahip olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the reaction against Erwinia amylovora infection of two different cultivars of pear (Pyrus communis L.) was evaluated with determination of catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX) antioxidant enzyme activities. For this purpose, disease resistant Kieffer and disease sensitive Santa Maria pear cultivars were inokulated with Erwinia amylovora GG3 strain. The plants in the control group of the same cultivars were sprayed with water. After treatments, it was found that CAT and APX enzyme activities differ in pear cultivars. After inoculation of pathogen, at the 12 th hour, CAT enzyme activity in the disease resistant Kieffer cultivar was found to increase 2,17 times. In Santa Maria, which is a sensitive cultivar, CAT enzyme activity was found to be very low in the pathogen inoculated plants compared to the control group. APX enzyme activity was likewise found to be high in the application group of the Kieffer cultivar, while the Santa Maria cultivar had the highest activity in the control group.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleArmut (Pyrus communis L.) çeşitlerinde Erwinia amylovora enfeksiyonu sonrası katalaz ve askorbat peroksidaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of catalase and ascorbate peroxidase enzyme levels after Erwinia amylovora infection in pear (Pyrus communis L.) cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-29
dc.contributor.departmentBitki Koruma Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10309667
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid605800
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess