Emülgatörsüz emülsiyon polimerizasyonu kinetiği ve polimerik ürünün özellikleri üzerine tuz etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET EMÜLGATÖRSÜZ EMÜLSİYON POLIMERIZASYONU KİNETİĞİ VE POLİMERİK ÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TUZ ETKİSİ Seda CAN Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi/Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Taner TANRISEVER) Balıkesir, 2003. Metil metakrilatm (MMA) emülgatörsüz emülsiyon polimerizasyonu, 75 °C de, K2S2O8 başlatıcısı kullanılarak ve ortama çeşitli tuzlar (NaCl, NaBr, LiCİ, Na2SC>4, MgCb, CaCİ2, BaCh) ilave edilerek gerçekleştirilmiş ve polimerizasyon kinetiği, polimerin ortalama molekül ağırlıkları ve boncuk boyutu üzerine etkileri araştırılmıştır. Molekül ağırlıkları, Jel geçirgenlik kromotografisi ve vizkozite ölçümleri yapılarak, boncuk boyutları ise SEM fotoğrafları çekilerek belirlenmiştir. Genellikle tuz konsantrasyonu arttıkça polimerizasyon hızı ve molekül ağırlığı azalırken boncuk boyutu büyümüştür. Aynı iyonik şiddeti sağlayan tuzların aynı etkileri oluşturmadığı gözlenmiştir. Aynı konsantrasyonda, herhangi bir kimyasal etkileşime girmeyen tuzların katyonlarının Stokes yarıçapı arttıkça polimerizasyon hızı ve molekül ağırlığı azalırken, boncuk boyutu büyümüştür. Ayrıca kimyasal etkileşimlere sahip diğer tuzların ortaya çıkardığı özel durumlar da incelenmiştir. Anahtar Sözcükler : metilmetakrilat / emülgatörsüz emülsiyon polimerizasyonu/ iyonik şiddet/ elektrolit / tuz etkisi/ Stokes yarıçapı ABSTRACT THE SALTING EFFECT ON THE KINETIC OF EMULSIFIER-FREE POLYMERIZATION AND ON THE FEATURES OF POLYMERIC PRODUCT Seda CAN Balıkesir University, Institute of Science, Departmant of Chemistry (Master Thesis/Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Taner TANRISEVER) Balıkesir, Turkey, 2003. The emulsifier-free emulsion polymerization of methyl methacrylate (MMA) was carried out with K2S2O8 as initiator in the presence of salts (NaCl, NaBr, LiCl, Na2SC>4, MgCl2, CaCİ2, BaC^) at 75 °C and investigated the effect of salt on kinetics of polymerization, average molecular weight of polymer and bead size. Average molecular weight of polymer was determined using Gel-permeation chromatography and measuring viscosity, and bead size was determined using scanning electron microscopy. It was found that with increasing concentration of the salt, polimerization rate and average molecular weight of polymer decrease, bead size increase. It was observed that electrolytes having the same ionic strength, have different effects on polimerization and the features of polymer. At the same electrolyte concentration, as increased Stokes radii of cation of salts that not react with another chemicals in polymerization, polymerization rate and average molecular weight of polymer decreased, polymer particle diameter increased. However, special effect of another salts having chemical interaction also was investigated. Keywords: methylmethacrylate / emulsifier-free emulsion polimerization/ ionic strength / electrolyte / salting effect / Stokes radii 11
Collections