Show simple item record

dc.contributor.advisorTanrısever, Taner
dc.contributor.authorCan, Seda
dc.date.accessioned2020-12-03T17:56:34Z
dc.date.available2020-12-03T17:56:34Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/62209
dc.description.abstractÖZET EMÜLGATÖRSÜZ EMÜLSİYON POLIMERIZASYONU KİNETİĞİ VE POLİMERİK ÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TUZ ETKİSİ Seda CAN Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi/Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Taner TANRISEVER) Balıkesir, 2003. Metil metakrilatm (MMA) emülgatörsüz emülsiyon polimerizasyonu, 75 °C de, K2S2O8 başlatıcısı kullanılarak ve ortama çeşitli tuzlar (NaCl, NaBr, LiCİ, Na2SC>4, MgCb, CaCİ2, BaCh) ilave edilerek gerçekleştirilmiş ve polimerizasyon kinetiği, polimerin ortalama molekül ağırlıkları ve boncuk boyutu üzerine etkileri araştırılmıştır. Molekül ağırlıkları, Jel geçirgenlik kromotografisi ve vizkozite ölçümleri yapılarak, boncuk boyutları ise SEM fotoğrafları çekilerek belirlenmiştir. Genellikle tuz konsantrasyonu arttıkça polimerizasyon hızı ve molekül ağırlığı azalırken boncuk boyutu büyümüştür. Aynı iyonik şiddeti sağlayan tuzların aynı etkileri oluşturmadığı gözlenmiştir. Aynı konsantrasyonda, herhangi bir kimyasal etkileşime girmeyen tuzların katyonlarının Stokes yarıçapı arttıkça polimerizasyon hızı ve molekül ağırlığı azalırken, boncuk boyutu büyümüştür. Ayrıca kimyasal etkileşimlere sahip diğer tuzların ortaya çıkardığı özel durumlar da incelenmiştir. Anahtar Sözcükler : metilmetakrilat / emülgatörsüz emülsiyon polimerizasyonu/ iyonik şiddet/ elektrolit / tuz etkisi/ Stokes yarıçapı
dc.description.abstractABSTRACT THE SALTING EFFECT ON THE KINETIC OF EMULSIFIER-FREE POLYMERIZATION AND ON THE FEATURES OF POLYMERIC PRODUCT Seda CAN Balıkesir University, Institute of Science, Departmant of Chemistry (Master Thesis/Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Taner TANRISEVER) Balıkesir, Turkey, 2003. The emulsifier-free emulsion polymerization of methyl methacrylate (MMA) was carried out with K2S2O8 as initiator in the presence of salts (NaCl, NaBr, LiCl, Na2SC>4, MgCl2, CaCİ2, BaC^) at 75 °C and investigated the effect of salt on kinetics of polymerization, average molecular weight of polymer and bead size. Average molecular weight of polymer was determined using Gel-permeation chromatography and measuring viscosity, and bead size was determined using scanning electron microscopy. It was found that with increasing concentration of the salt, polimerization rate and average molecular weight of polymer decrease, bead size increase. It was observed that electrolytes having the same ionic strength, have different effects on polimerization and the features of polymer. At the same electrolyte concentration, as increased Stokes radii of cation of salts that not react with another chemicals in polymerization, polymerization rate and average molecular weight of polymer decreased, polymer particle diameter increased. However, special effect of another salts having chemical interaction also was investigated. Keywords: methylmethacrylate / emulsifier-free emulsion polimerization/ ionic strength / electrolyte / salting effect / Stokes radii 11en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleEmülgatörsüz emülsiyon polimerizasyonu kinetiği ve polimerik ürünün özellikleri üzerine tuz etkisi
dc.title.alternativeThe Salting effect on the kinetic of emulsifier-free emulsion polymerization and on the features of polymeric product
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEmulsion polimerization
dc.subject.ytmMethyl methacrylate
dc.subject.ytmElectrolytes
dc.subject.ytmFree radicals
dc.subject.ytmEmulsifier free emulsion polymerization
dc.identifier.yokid135536
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid131619
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess