Çayırova ekolojik şartlarında yetiştirilen derin dondurma teknolojisine uygun iki taze fasulye (phaseolus vulgaris l.) çeşidinde farklı gübre kombinasyonlarının verim ve verim unsurları üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Gebze ekolojik şartlarında bodur taze fasulye çeşitlerine uygulanan farklı azot-fosfor kombinasyonlarının bitki boyu, meyve boyu, meyve eni, meyvede dane sayısı ve taze meyve verimine etkilerini belirlemek amacıyla 1996 yılında yürütülmüştür. `Bölünen-bölünmüş parseller` deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu denemede 2 çeşit (Roma II, Nassau) ve 4 azot-fosfor kombinasyonu (N0P0, N0P12, N5P0, N5P12) kullanılmıştır.Farklı çeşit ve farklı azot-fosfor kombinasyonlarının meyvede dane sayısı üzerine istatistiki olarak genellikle önemli olmamıştır. En yüksek taze meyve verimi `Nassau` çeşidinden elde edilmiştir (812.7 kg/da). This research was conducted to determine the effect of different combinations of the nitrogen-phosphorus applications on the height of plant, lenght of green pod, widht of green pod, number of seed on green pod and yield of fresh bean varieties in 1996 under Gebze ecological conditions. In this research which arranged in the `split-split plot` experimental design with 3 replications, 2 varieties (Roma II, Nassau) and 4 combinations nitrogen- phosphorus (N0P0, N0P12, N5P0, N5P12) were used.Generally, the effects of different varieties and different nitrogen-phosphorus combinations on number of seed on green pod was not statistically significant. The highest green pods yield were obtained from `Nassau` variety in descriptive assesment (812.7 kg/da).
Collections