Sükrozdan fruktooligosakkarit üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET Fruktooligosakkaritler; tabii olarak domates, soğan, yerelması ve muzda bulunan, oligosakkaritlerdir. Bunlar bir, iki veya üç fruktoz biriminin P-(2-l) glukosidik bağlarıyla sükroz'a ilavesinden elde edilirler. Fruktooligosakkaritler yenildiğinde sindirime uğramadan kalın bağırsağa ulaşıp orada Bifidobakteriler'in çoğalmasını sağlarlar. Bu karbohidratlar sükroz'a fruktosiltransferaz enziminin etkisiyle elde edilir. Ele geçen karışımda fruktooligosakkaritlerin yanısıra reaksiyona girmeden kalan sükroz ile yan ürün olan glukoz bulunur. Bu çalışmada ilk olarak sükroz'dan, immobilize fruktosiltransferaz enzimi kullanılarak, fruktooligosakkaritler, sükroz ve glukoz'dan oluşan bir şeker karışımı elde edildi. Daha sonra elde edilen bu şeker karışımı, Leuconostac mesenteroides B- 512 FM Dextransucrase enzimiyle reaksiyona sokularak şeker karışımında bulunan sükroz'un tamamı ve bir miktar glukoz kalın bağırsakta bulunan Bifidobakteriler'i çoğaltan bir diğer karbohidrat olan isomaltooligosakkaritlere dönüştürüldü. SUMMARY Fructooligosaccharides are oligosaccaharides, found naturally in domato, onion, Jerusalem artichoke, and banana. These compounds are obtained by transferring one, two, or three fructose units to sucrose. The fructose unites are linked to sucrose by P-(2- »1) glucosidic linkages. Fructooligosaccharides are non-caloric and, when ingested, they can reach large intestine where they can enhance the number of Bifidobacteria. Fructoligosaccharides are produced from sucrose using a fructosyltransferase. The product contains fructooligosaccharides, glucose as a by-product and some unreacted sucrose. In this study, a sugar mixture composed of fructooligosaccharides, sucrose, and glucose was obtained from sucrose using an immobilized fructosyltransferase. Then by reacting the sugar mixture with Leuconostoc mesenteroides B-512 FM Dextransucrase, all of the unreacted sucrose and some of the glucose was converted into isomaltooligosaccharides, which are also Bifidobacteria enhancing carbohydrates.
Collections