Show simple item record

dc.contributor.advisorTanrıseven, Aziz
dc.contributor.authorGökmen, Fatma
dc.date.accessioned2021-05-07T12:30:02Z
dc.date.available2021-05-07T12:30:02Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/621538
dc.description.abstractIV ÖZET Fruktooligosakkaritler; tabii olarak domates, soğan, yerelması ve muzda bulunan, oligosakkaritlerdir. Bunlar bir, iki veya üç fruktoz biriminin P-(2-l) glukosidik bağlarıyla sükroz'a ilavesinden elde edilirler. Fruktooligosakkaritler yenildiğinde sindirime uğramadan kalın bağırsağa ulaşıp orada Bifidobakteriler'in çoğalmasını sağlarlar. Bu karbohidratlar sükroz'a fruktosiltransferaz enziminin etkisiyle elde edilir. Ele geçen karışımda fruktooligosakkaritlerin yanısıra reaksiyona girmeden kalan sükroz ile yan ürün olan glukoz bulunur. Bu çalışmada ilk olarak sükroz'dan, immobilize fruktosiltransferaz enzimi kullanılarak, fruktooligosakkaritler, sükroz ve glukoz'dan oluşan bir şeker karışımı elde edildi. Daha sonra elde edilen bu şeker karışımı, Leuconostac mesenteroides B- 512 FM Dextransucrase enzimiyle reaksiyona sokularak şeker karışımında bulunan sükroz'un tamamı ve bir miktar glukoz kalın bağırsakta bulunan Bifidobakteriler'i çoğaltan bir diğer karbohidrat olan isomaltooligosakkaritlere dönüştürüldü.
dc.description.abstractSUMMARY Fructooligosaccharides are oligosaccaharides, found naturally in domato, onion, Jerusalem artichoke, and banana. These compounds are obtained by transferring one, two, or three fructose units to sucrose. The fructose unites are linked to sucrose by P-(2- »1) glucosidic linkages. Fructooligosaccharides are non-caloric and, when ingested, they can reach large intestine where they can enhance the number of Bifidobacteria. Fructoligosaccharides are produced from sucrose using a fructosyltransferase. The product contains fructooligosaccharides, glucose as a by-product and some unreacted sucrose. In this study, a sugar mixture composed of fructooligosaccharides, sucrose, and glucose was obtained from sucrose using an immobilized fructosyltransferase. Then by reacting the sugar mixture with Leuconostoc mesenteroides B-512 FM Dextransucrase, all of the unreacted sucrose and some of the glucose was converted into isomaltooligosaccharides, which are also Bifidobacteria enhancing carbohydrates.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleSükrozdan fruktooligosakkarit üretimi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFructooligosaccharide
dc.subject.ytmSucrose
dc.identifier.yokid77735
dc.publisher.instituteMühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
dc.identifier.thesisid77735
dc.description.pages37
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess