Karanfil yağı ve 2-fenoksietanol`ün farklı yoğunluk ve sıcaklıklarda gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üzerindeki anestezik etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Türkiye'de yetiştiriciliği en fazla yapılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üzerinde 2-Fenoksietanol ve karanfil yağı anestezik maddelerinin belirlenen beş ayrı konsantrasyonlarının (2-Fenoksietanol için 0,2, 0,3, 0,4, 0,5 ve 0,6 ml/l; karanfil yağı için 0,50, 0,75, 1,00, 1,25 ve 1,50 ml/l) 7, 13 ve 18ºC sıcaklıklarda anestezik etkileri çalışılmıştır. Bu amaçla, ortalama 39,08 ± 1,13 g ve 15,48 ± 0,21 cm boyları arasındaki toplam 900 adet balık kullanılmıştır.Yaptığımız anestezi uygulamalarında 2-Fenoksietanol'ün 0,2 ml/l konsantrasyonu hariç tüm konsantrasyonlarında ve her sıcaklık uygulamasında, karanfil yağının ise tüm konsantrasyon ve sıcaklık uygulamalarında tam denge kaybı, 1,05 ? 3,36 dk. arasında tespit edilmiştir. İyileşme süreleri 2-Fenoksietanol'de 2,44 ? 7,14 dk., karanfil yağında ise 3,23 ? 6,11 dk. arasında gerçekleşmiştir. Balıkların iyileşme süreleri 2-Fenoksietanol konsantrasyonlarındaki artış ile arttığı belirlenmiştir (R2=0,81). Benzer ilişki karanfil yağı için tespit edilmesine karşın, ilişkinin derecesi 2-Fenoksietanol'de elde edilenden oldukça düşük olduğu belirlenmiştir (R2=0,21). Diğer yandan tam denge kaybı süreleri ile her iki anestezik maddenin konsantrasyonlarındaki artış ile azaldığı belirlenmiştir [R2=0,74 (2-Fenoksietanol); R2=0,84 (karanfil yağı)].Araştırma sonucunda tespit edilen en uygun dozlar 2-Fenoksietanol için 0,3, 0,4 ve 0,5 ml/l, karanfil yağı için ise 0,50, 0,75 ve 1,00 ml/l olarak belirlenmiştir. Çünkü bu dozlarda etkileşme ve iyileşme sürelerinin, ideal anestezi süreleri ve kriterlerine uygun olduğu tespit edilmiştir. In this study, anesthetic effects of five different concentrations (2- Phenoxyethanol 0,2, 0,3, 0,4, 0,5 and 0,6 ml/l; Clove Oil 0,50, 0,75, 1,00, 1,25 and 1,50 ml/l) of 2-Phenoxyethanol and clove oil anesthetic substances on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) whose farming is widely made in Turkey were studied at temperatures 7, 13 and 18ºC. For that purpose, total 900 fishes averaging 39,08 ± 1,13 g and 15,48 ± 0,21 cm.were used in the experiment.Induction time of 2-Phenoxyethanol and clove oil varied between 1,05 and 3,36 min at all concentration except for 0,2 ml/l concentration (for 2-Phenoxyethanol only) and at every temperature application. Full recovery time was occurred between 2,44 and 7,14 min for 2-Phenoxyethanol and 3,23 ? 6,11 min for clove oil. It was found that full recovery times significantly increased with increase in 2-Phenoxyethanol concentrations (R2=0,81). The same increasing trend was observed in clove oil, but this increase was not strong compared to the 2-Phenoxyethanol (R2=0,21). On the other hand, full induction times of 2-Phenoxyethanol and clove oil significantly declined with the increase in concentratins (R2=0,74; R2=0,84 for 2-Phenoxyethanol and clove oil, respectively).Based on the ideal induction (less than 3 min) and recovery (less than 5 min) time criteria, it can be suggested that most appropriate concentrations for rainbow trout were 0,3, 0,4 and 0,5 ml/l for 2-Phenoxyethanol and 0,50, 0,75 and 1,00 ml/l for clove oil.
Collections