Show simple item record

dc.contributor.advisorKayim, Murathan
dc.contributor.advisorAkın, Şenol
dc.contributor.authorYildiz, Murat
dc.date.accessioned2021-05-07T12:05:31Z
dc.date.available2021-05-07T12:05:31Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618304
dc.description.abstractBu çalışmada Türkiye'de yetiştiriciliği en fazla yapılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üzerinde 2-Fenoksietanol ve karanfil yağı anestezik maddelerinin belirlenen beş ayrı konsantrasyonlarının (2-Fenoksietanol için 0,2, 0,3, 0,4, 0,5 ve 0,6 ml/l; karanfil yağı için 0,50, 0,75, 1,00, 1,25 ve 1,50 ml/l) 7, 13 ve 18ºC sıcaklıklarda anestezik etkileri çalışılmıştır. Bu amaçla, ortalama 39,08 ± 1,13 g ve 15,48 ± 0,21 cm boyları arasındaki toplam 900 adet balık kullanılmıştır.Yaptığımız anestezi uygulamalarında 2-Fenoksietanol'ün 0,2 ml/l konsantrasyonu hariç tüm konsantrasyonlarında ve her sıcaklık uygulamasında, karanfil yağının ise tüm konsantrasyon ve sıcaklık uygulamalarında tam denge kaybı, 1,05 ? 3,36 dk. arasında tespit edilmiştir. İyileşme süreleri 2-Fenoksietanol'de 2,44 ? 7,14 dk., karanfil yağında ise 3,23 ? 6,11 dk. arasında gerçekleşmiştir. Balıkların iyileşme süreleri 2-Fenoksietanol konsantrasyonlarındaki artış ile arttığı belirlenmiştir (R2=0,81). Benzer ilişki karanfil yağı için tespit edilmesine karşın, ilişkinin derecesi 2-Fenoksietanol'de elde edilenden oldukça düşük olduğu belirlenmiştir (R2=0,21). Diğer yandan tam denge kaybı süreleri ile her iki anestezik maddenin konsantrasyonlarındaki artış ile azaldığı belirlenmiştir [R2=0,74 (2-Fenoksietanol); R2=0,84 (karanfil yağı)].Araştırma sonucunda tespit edilen en uygun dozlar 2-Fenoksietanol için 0,3, 0,4 ve 0,5 ml/l, karanfil yağı için ise 0,50, 0,75 ve 1,00 ml/l olarak belirlenmiştir. Çünkü bu dozlarda etkileşme ve iyileşme sürelerinin, ideal anestezi süreleri ve kriterlerine uygun olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, anesthetic effects of five different concentrations (2- Phenoxyethanol 0,2, 0,3, 0,4, 0,5 and 0,6 ml/l; Clove Oil 0,50, 0,75, 1,00, 1,25 and 1,50 ml/l) of 2-Phenoxyethanol and clove oil anesthetic substances on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) whose farming is widely made in Turkey were studied at temperatures 7, 13 and 18ºC. For that purpose, total 900 fishes averaging 39,08 ± 1,13 g and 15,48 ± 0,21 cm.were used in the experiment.Induction time of 2-Phenoxyethanol and clove oil varied between 1,05 and 3,36 min at all concentration except for 0,2 ml/l concentration (for 2-Phenoxyethanol only) and at every temperature application. Full recovery time was occurred between 2,44 and 7,14 min for 2-Phenoxyethanol and 3,23 ? 6,11 min for clove oil. It was found that full recovery times significantly increased with increase in 2-Phenoxyethanol concentrations (R2=0,81). The same increasing trend was observed in clove oil, but this increase was not strong compared to the 2-Phenoxyethanol (R2=0,21). On the other hand, full induction times of 2-Phenoxyethanol and clove oil significantly declined with the increase in concentratins (R2=0,74; R2=0,84 for 2-Phenoxyethanol and clove oil, respectively).Based on the ideal induction (less than 3 min) and recovery (less than 5 min) time criteria, it can be suggested that most appropriate concentrations for rainbow trout were 0,3, 0,4 and 0,5 ml/l for 2-Phenoxyethanol and 0,50, 0,75 and 1,00 ml/l for clove oil.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBalıkçılık Teknolojisitr_TR
dc.subjectFisheries Technologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleKaranfil yağı ve 2-fenoksietanol`ün farklı yoğunluk ve sıcaklıklarda gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üzerindeki anestezik etkileri
dc.title.alternativeThe anesthetic effects of clove oil and 2-phenoxyethanol on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) at different concentrations and temperatures
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPhenoxyethanol
dc.subject.ytmAnesthesia
dc.subject.ytmOncorhynchus mykiss
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.identifier.yokid362679
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid251220
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess