Farklı köklenme yeteneğine sahip üç zeytin çeşidinde köklenme başarısı ile bünyesel fenolik madde içeriği arasındaki ilişkinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İki faklı dönemde, Domat, Ayvalık ve Gemlik çeşitlerinden alınan çeliklere 4000 ppm IBA uygulanarak köklenme başarıları incelenmiştir. Her iki dönemde de Domat çeşidinde köklenme elde edilememiştir. Nisan ayında alınan Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinin kontrol çeliklerinde köklenme oranı sırasıyla %10 ve %5 olarak belirlendi. Aynı dönemde hormon uygulanan çeliklerde, köklenme oranı Gemlik çeşidinde %33.3, Ayvalık çeşidinde ise %25 olarak tespit edildi. Ağustos ayında alınan çeliklerde ise her iki çeşitte de hormon uygulaması yapılmayan kontrol çeliklerinde köklenme gözlenmedi. Hormon uygulanan çeliklerde ise köklenme oranı Gemlik çeşidinde %25, Ayvalık çeşidinde ise %20 olarak belirlendi.Toplam fenolik madde analizleri sonucunda her üç çeşitte de, fenolik madde içeriğinin zamana bağlı olarak düzenli bir azalma gösterdiği görüldü. En yüksek toplam fenolik madde içeriği Domat çeşidinde en düşük ise Gemlik çeşidinde ölçüldü. IBA uygulaması total fenol içeriğinde her hangi bir değişime neden olmadı. The rooting ability of cutting of Domat, Gemlik and Ayvalık cv. olive collected in different two periods and treated with 4000 ppm of IBA was examined. No rooting was observed in Domat cultivar at both period. The rotting rate of control cutting of Gemlik and Ayvalık cv. collected at April were 10% and 5% respectively. The rates of rooting of cutting treated with IBA were 33.3% for Gemlik and 25.0% for Ayvalık. While control cuttings of Gemlik and Ayvalık cv collected at August did not form any root, the rate of rooting were enhanced to 25% in Gemlik and 20% in Ayvalık by 4000 ppm IBA treatment.The contents of total phenolic compound declined progressively during rooting process. Generally, while the highest total phenol content was determined in Domat, Gemlik cv. had the lowest the content of total phenolik compound. IBA treatment did not cause any change in total phenol contents of all cultivars.
Collections