Ceviz yaprak özütleri ve juglonun bazı mikroorganizmalar üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ceviz (Juglans regia L.) varyetelerinin (Yalova-2, Yalova-3, Yalova-4,Şebin, 1974-7) yapraklarından hazırlanan özütlerin ve juglon (5-Hidroksi-Naftakinon)allelokimyasalının bazı bakteri ve funguslar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ceviz özütleri vejuglon, kullanılan 11 bakteri türünden 5 bakteri türünde (Pseudomonas gingeri, Pseudomonasphaseolica, Staphylococcus aureus, Bacillus ceraus, Yersinia enterocolitica) inhibisyon etkisigöstermiştir. Kullandığımız 9 fungus türü (Aspergillus niger, A. flavus, A. fumigatus, A.parasiticus, Fusarium solani, F. graminearum, Geotrichium candidum, Botrytis cinerea veCandida albicans) üzerinde de inhibisyon etkisi görülmüştür. Juglon allelokimyasalının veJuglans regia L. türüne ait Şebin varyetesinden hazırlanan özütün M K değerleribelirlenmiştir. En düşük M K değeri S. aureus için 3,125 µg/ml olarak bulunmuştur. Yapılanince tabaka kromatografi ( TK) sonucunda da, çalışmada kullanılan tüm ceviz varyetelerininyapraklarında juglon varlığına rastlanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Antibakteriyal etki, Antifungal etki, Ceviz, TK Juglon, M K, In this study, antibacterial and antifungal effects of juglone and walnut (Juglans regiaL.) cultivars (Yalova-2, Yalova-3, Yalova-4, Sebin, 1974-7) leaf exracts were investigated.Juglone and walnut leaf exracts were found to inhibit five bacteria (Pseudomonas gingeri,Pseudomonas phaseolica, Staphylococcus aureus, Bacillus ceraus, Yersinia enterocolitica)among ten bacterial species tested in the study. Nine fungi species (Aspergillus niger, A.fumigatus, A. flavus, A. parasiticus, Fusarium solani, F. graminearum, Geotrichium candidum,Botrytis cinerea ve Candida albicans) were tested in the study and all of them were inhibited bythe treatments. MIC values of juglone and leaf exracts of J. regia L. cv. sebin were alsodetermined. The lowest MIC value was found as 3,125 µg/ml for S. aureus bacterium. As aresult of thin layer chromatography (TLC), it has been shown that juglone is exist in all leavesof the walnut varieties used in the study.Key Words: Antibacterial effect, Antifungal effect, Juglone, MIC, TLC, Walnut.
Collections