Show simple item record

dc.contributor.advisorKocaçalışkan, İsmail
dc.contributor.advisorİlhan, Semra
dc.contributor.authorAlbayrak, Abbas
dc.date.accessioned2021-05-07T09:24:13Z
dc.date.available2021-05-07T09:24:13Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2020-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611124
dc.description.abstractBu çalışmada, ceviz (Juglans regia L.) varyetelerinin (Yalova-2, Yalova-3, Yalova-4,Şebin, 1974-7) yapraklarından hazırlanan özütlerin ve juglon (5-Hidroksi-Naftakinon)allelokimyasalının bazı bakteri ve funguslar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ceviz özütleri vejuglon, kullanılan 11 bakteri türünden 5 bakteri türünde (Pseudomonas gingeri, Pseudomonasphaseolica, Staphylococcus aureus, Bacillus ceraus, Yersinia enterocolitica) inhibisyon etkisigöstermiştir. Kullandığımız 9 fungus türü (Aspergillus niger, A. flavus, A. fumigatus, A.parasiticus, Fusarium solani, F. graminearum, Geotrichium candidum, Botrytis cinerea veCandida albicans) üzerinde de inhibisyon etkisi görülmüştür. Juglon allelokimyasalının veJuglans regia L. türüne ait Şebin varyetesinden hazırlanan özütün M K değerleribelirlenmiştir. En düşük M K değeri S. aureus için 3,125 µg/ml olarak bulunmuştur. Yapılanince tabaka kromatografi ( TK) sonucunda da, çalışmada kullanılan tüm ceviz varyetelerininyapraklarında juglon varlığına rastlanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Antibakteriyal etki, Antifungal etki, Ceviz, TK Juglon, M K,
dc.description.abstractIn this study, antibacterial and antifungal effects of juglone and walnut (Juglans regiaL.) cultivars (Yalova-2, Yalova-3, Yalova-4, Sebin, 1974-7) leaf exracts were investigated.Juglone and walnut leaf exracts were found to inhibit five bacteria (Pseudomonas gingeri,Pseudomonas phaseolica, Staphylococcus aureus, Bacillus ceraus, Yersinia enterocolitica)among ten bacterial species tested in the study. Nine fungi species (Aspergillus niger, A.fumigatus, A. flavus, A. parasiticus, Fusarium solani, F. graminearum, Geotrichium candidum,Botrytis cinerea ve Candida albicans) were tested in the study and all of them were inhibited bythe treatments. MIC values of juglone and leaf exracts of J. regia L. cv. sebin were alsodetermined. The lowest MIC value was found as 3,125 µg/ml for S. aureus bacterium. As aresult of thin layer chromatography (TLC), it has been shown that juglone is exist in all leavesof the walnut varieties used in the study.Key Words: Antibacterial effect, Antifungal effect, Juglone, MIC, TLC, Walnut.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleCeviz yaprak özütleri ve juglonun bazı mikroorganizmalar üzerine etkileri
dc.title.alternativeAntibacterial and antifungal effects of walnut (Juglans regia L.) leaf exracts and juglone
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-04
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid156781
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid182183
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess