Orkinos unu oranının, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) yem tüketimi, büyüme performansı ve yem değerlendirmesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Gökkuşağı alabalıklarında {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) (başlangıç ortalama ağırlığı: 155.2 ± 0.2 gr) orkinos unun kullanımının büyüme performansı, yem tüketimi ve yem değerlendirilmesi üzerine etkilerini belirlemek için Çanakkale Boğazında, Kilye koyunda 12 haftalık bir çalışma düzenlenmiştir. Çalışmada, benzer protein (% 42) ve yağ (% 12) oranına sahip, yem proteininin % 30 (OU 30), % 25 (OU 25), % 20'sini (OU 20) orkinos unundan ve % 30'unu (HU 30) hamsi unundan karşılayacak şekilde 4 deneme yemi hazırlanmış olup, kontrol grubunu oluşturması için de % 42 protein ve % 16 yağ oranına sahip ticari ekstrude yem (TY) kullanılmıştır. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Kilya Koyu Ağ Kafes Ünitesinde bulunan 6 m3 su hacine sahip 2 m çaplı yüzer ağ kafeslerde, gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda, HU 30 ve TY ile beslenen balıklar diğer gruplara göre istatistiksel açıdan daha yüksek bir büyüme performansı ortaya koymuşlardır (P< 0,05). Ayrıca, HU 30 ve TY yemleriyle beslenen grupların yem dönüşüm oranlan (FCR) ve spesifik büyüme oranlan (SGR) diğer gruplara göre önemli derecede (P< 0,05) farklı bulunmuştur. Alabalıkların vücut ve kas dokularının kimyasal kompozisyonları üzerinde yapılan allometrik analizleri sonucunda kimyasal kompozisyonların benzer olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), Çankkale Boğazı, Orkinos unu, Ağ kafes, allometrik analiz. ABSTRACT. In Dardanelles, a twelve- week study was carried out in order to determine the effects of dietary tuna by-product meal on feed Intake, growth performance and feed effciency of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792). In the trial, Four experimental diets composed of 42% crude protein, 12% crude fat were prepared containing different levels of tuna by - product meal and ancovy meal (OU30, OU 25, OU 20 and HU 30), 42% crude protein and 12% crude fats) a commercial feed was used as the control grup (42% protein and 16% crude fat). The study was carried out in the net pen faciliy of Çanakkale Onsekiz Mart University in Kilya Covel. Apparently that end of experiment, was prepared diets with ancovy meal and control diets showed good better growt performance and feed conversion ratio (FCR) and spesific growt ratio (SGR) than prepared diets with tuna by - praducts meal (P< 0,05). The result of Whole and carcass chemical compositions were compared using Allometric Analysis and wasn't observed different (P> 0,05). Key Words: Rainbow trout {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), Dardanelles, Tuna by - product meal, Net cage, Allometric analyses.
Collections