Probiyotik ve organik asit katkılı karma yemlerle beslenen etlik piliçlerde performans ve değişik doku özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETSunulan bu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ZiraatFakültesi Araştırma birimlerinde 72 Ross PM etlik civciv kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Çalışmada her biri 18 civcivden oluşan 1 kontrol olmak üzere 4grup kullanılmıştır. Araştırmada,ilk günden kesim gününe kadar kontrol grubunatemel yemler katkısız verilirken II. gruba probiyotik (%0,2), III. gruba organik asit(%0,4), IV. gruba ise probiyotik+organik asit (%0,2+%0,4) katılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilerin varyans analiz sonuçları, canlı ağırlık, yemtüketimi, sıcak karkas, dolu taşlık, karaciğer ve kalınbağırsak uzunluklarıbakımından gruplar arasında önemli bir farklılığın bulunmadığını göstermiştir(P>0,05). Yem tüketimi miktarları bakımından yapılan analiz sonucunda, hafta Xgrup interaksiyon etkisinin önemli olduğu saptanmıştır (P=0,011). Ayrıcaincebağırsak uzunluğu ve boş taşlık ağırlığı bakımından gruplar arasındaki farkınistatistiki olarak önemli olduğu saptanmıştır (P<0,001).Bu koşullarda sağlanan araştırma bulgularına göre etlik piliç karma yemlerine42 gün süreyle probiyotik ve organik asit eklenmesinin hayvanların performansınıolumlu etkilemediği gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Organik Asit, Broyler, Performans.PROBİYOTİK VE ORGANİK ASİT KATKILI KARMAYEMLERLE BESLENEN ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS VEDEĞİŞİK DOKU ÖZELLİKLERİ. ABSTRACTThis study was carried out at Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty ofAgriculture and consisted of 4 groups (control and 3 treatments), each of which had18 Ross PM broiler chicks. One of the group was chosed as a control group and theothers were used for experimental groups. While control group fed unsupplementeddiet, probiotic (%0,02), organic acid (%0,04) and probiotic + organic acid(%0,2+%0,4) were added to the diets of group II, III, IV, respectively.At the end of the experiment, according to the variance analyses of the weigtgains week x group interaction were statistically no significant(P=0.205). Thebetween groups were statistically significant (P=0.00). Feed consuption values, weekx group interaction were statistically significant (P=0.011). According to thevariance analyses of carcass weights, liver weights, gizzard weights (stuffed), lengthof the large intestine the between groups were not statistically significant(P>0.05).Gizzard weights (empty), length of the small intestine the between groups werestatistically significant (P<0.001).According to the results of this study, it was found that the provision ofprobiotic or organic acids to the diet of broiler throughout 42 days had no effect onperformance.Key Words: Probiotic, Organic Acid, Broiler, PerformanceİÇERİKSayfa
Collections