Gökçeada zeytininin, önemli zeytin çeşitleriyle morfolojik, pomolojik ve genetik özellikler bakımından karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2008-2009 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri laboratuarında yapılmıştır. Çalışmanın ana materyali olan Elta-Ada Tarım İşletmesinden alınan Gökçeada zeytin çeşidi ile Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonundan alınan bazı önemli (Ayvalık, Gemlik, Domat ve Memecik) zeytin çeşitleriyle pomolojik ve genetik özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır.Çalışmada, meyvelerde meyve çapı, meyve boyu, meyve ağırlığı, meyve eti oranı yağ oranı analizleri gerçekleştirilmiştir. Meyve çekirdeğinde ise; çekirdek ağırlığı, çekirdek eni, çekirdek boyuna bakılmış, diğer zeytin çeşitleriyle karşılaştırılmıştır.Bu çalışma ile Çanakkale ilinde lokal olarak yetiştirilen ? Gökçeada? zeytin çeşidinin pomolojik ve genetik özelliklerinin belirlenmesi ile ülkemiz zeytinciliğine kazandırılması amaçlanmıştır. This study was carried out in the Horticulture Laboratory in Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture in 2008-2009. The main material of this study is Gökçeada cultivar olive from Elta-Ada Agricultural establishment, which was compared with different olive cultivars (Ayvalık, Gemlik, Domat ve Memecik) by their pomology and genetic characteristics.In the study analysis for fruit width, fruit length, fruit weight and oil composition were conducted. Also seed weight, seed width and seed length was measured and compared with other olive cultivars.With this study, determination of pomology and genetic characteristics of Gökçeada olive cultivar and recognition of this olive cultivar for our country?s olive cultivation sector was aimed.
Collections