Gümüş nano parçacıklarının inek ve keçi sütlerinin mikrobiyal yükü üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sütte bulunan mikroorganizmaların gelişimini durdurmak ve sayılarını azaltmak, depolanma ve soğuk zincir uygulamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışma ile nano gümüş kullanımının, sütte hijyenin daha iyi sağlanmasına faydalı olabileceği tespit edilmiştir. İlk çalışmada 0 V, 100 V ve 200 V elektrik kullanılarak nano gümüş parçacıkları ile kaplanmış tellerin (Ag0, Ag100 ve Ag200), inek sütünde T.A.M.B sayısı üzerine etkileri ölçülmüştür. Zamanın ve sıcaklığın etkilerini belirlemek amacıyla ilk çalışmada 1 sn, 30 sn, 10 dk, 1 sa, 10 sa zaman değerleri ve 10 ºC, 18 ºC, 22 ºC sıcaklık değerlerinde denemeler gerçekleştirilmiştir. İkinci çalışmada Ag100, 22 ºC sıcaklık ve 1 sa bekletme süresi kullanılmış, kullanılan nano gümüş kaplı tellerin, inek ve keçi sütü örneklerine ait T.A.M.B, fungus (Maya-Küf), Koliform grup bakteri ve E. coli ile S. aureus sayıları üzerine etkileri araştırılmıştır. İlk çalışma sonucunda derece, zaman ve tel voltajı değerlerinin T.A.M.B sayısı (log kob/mL) üzerine etkileri istatistiksel açıdan çok önemli bulunmuştur (P<0.01). İkinci çalışmada inek sütlerinden elde edilen bulgulara göre; 22 ºC' de 1 sa bekletilmiş ve işlem görmemiş süt örnekleri (Çıkış Sütü) ile 22 ºC' de 1 sa tel (Ag100) uygulanmış süt örneklerine ait ortalamalar arasındaki farklar, Koliform grup bakteri, E. coli ve S. aereus için önemli bulunmuştur (P<0.05). Keçi sütlerinde ise, 22 ºC' de 1 sa bekletilmiş ve işlem görmemiş örnekler (Çıkış Sütü) ile 22 ºC' de 1 sa tel (Ag100) uygulanmış örneklere ait ortalamalar arasındaki farklar, E. coli için önemli bulunmuştur (P<0.05). Çalışmalarda nano gümüş parçacıklarıyla kaplanmış tellerin, mikroorganizmaların üremelerini engellediği ve bir miktar düşürdüğü tespit edilmiştir. Stopping and reducing microorganism development in milk is the most important issue for storage and cold chain applications. With this study we illustrated that usage of nano-silver might be useful in providing better hygiene and also may increase the quality of milk as a product. The first study has measured affects of 0-100-200 V electricity applied wires (Ag0, Ag100 ve Ag200), different time and heat levels on the total quantity of T.A.M.B. Different times included 1 second, 30 seconds, 10 minutes, 1 hour, 10 hours, and different temperatures used were 10 ºC, 18 ºC, 22 ºC degrees. In the second study, 100V (Ag100) wire, 22 ºC heat and 1 hour waiting time were used. This study investigated the effects of nano silver particles on the total quantity of T.A.M.B, Yeast and Mould, Coliforms and E. coli and S. aureus in cow and goat milk samples. In the first study, temperature, time and wire voltage were statistically important (P<0.01) for the quantity (log kob/mL) of T.A.M.B. The second study revealed that differences between the raw cow milk which waited 1 hour in 22 ºC and the wire (Ag100) applied cow milk that waited 1 hour in 22 ºC were significant (P<0.05). In goat milk samples, these differences were significant for E. coli (P<0.05) but it is nonsignificantly different for T.A.M.B and the others (P>0.05). Nano silver particles coated wires were effective on stopping and reducing the microbial load, especially in cow milk.
Collections