Show simple item record

dc.contributor.advisorPala, Akın
dc.contributor.authorYildiz, Nilgün
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:03Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:03Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603724
dc.description.abstractSütte bulunan mikroorganizmaların gelişimini durdurmak ve sayılarını azaltmak, depolanma ve soğuk zincir uygulamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışma ile nano gümüş kullanımının, sütte hijyenin daha iyi sağlanmasına faydalı olabileceği tespit edilmiştir. İlk çalışmada 0 V, 100 V ve 200 V elektrik kullanılarak nano gümüş parçacıkları ile kaplanmış tellerin (Ag0, Ag100 ve Ag200), inek sütünde T.A.M.B sayısı üzerine etkileri ölçülmüştür. Zamanın ve sıcaklığın etkilerini belirlemek amacıyla ilk çalışmada 1 sn, 30 sn, 10 dk, 1 sa, 10 sa zaman değerleri ve 10 ºC, 18 ºC, 22 ºC sıcaklık değerlerinde denemeler gerçekleştirilmiştir. İkinci çalışmada Ag100, 22 ºC sıcaklık ve 1 sa bekletme süresi kullanılmış, kullanılan nano gümüş kaplı tellerin, inek ve keçi sütü örneklerine ait T.A.M.B, fungus (Maya-Küf), Koliform grup bakteri ve E. coli ile S. aureus sayıları üzerine etkileri araştırılmıştır. İlk çalışma sonucunda derece, zaman ve tel voltajı değerlerinin T.A.M.B sayısı (log kob/mL) üzerine etkileri istatistiksel açıdan çok önemli bulunmuştur (P<0.01). İkinci çalışmada inek sütlerinden elde edilen bulgulara göre; 22 ºC' de 1 sa bekletilmiş ve işlem görmemiş süt örnekleri (Çıkış Sütü) ile 22 ºC' de 1 sa tel (Ag100) uygulanmış süt örneklerine ait ortalamalar arasındaki farklar, Koliform grup bakteri, E. coli ve S. aereus için önemli bulunmuştur (P<0.05). Keçi sütlerinde ise, 22 ºC' de 1 sa bekletilmiş ve işlem görmemiş örnekler (Çıkış Sütü) ile 22 ºC' de 1 sa tel (Ag100) uygulanmış örneklere ait ortalamalar arasındaki farklar, E. coli için önemli bulunmuştur (P<0.05). Çalışmalarda nano gümüş parçacıklarıyla kaplanmış tellerin, mikroorganizmaların üremelerini engellediği ve bir miktar düşürdüğü tespit edilmiştir.
dc.description.abstractStopping and reducing microorganism development in milk is the most important issue for storage and cold chain applications. With this study we illustrated that usage of nano-silver might be useful in providing better hygiene and also may increase the quality of milk as a product. The first study has measured affects of 0-100-200 V electricity applied wires (Ag0, Ag100 ve Ag200), different time and heat levels on the total quantity of T.A.M.B. Different times included 1 second, 30 seconds, 10 minutes, 1 hour, 10 hours, and different temperatures used were 10 ºC, 18 ºC, 22 ºC degrees. In the second study, 100V (Ag100) wire, 22 ºC heat and 1 hour waiting time were used. This study investigated the effects of nano silver particles on the total quantity of T.A.M.B, Yeast and Mould, Coliforms and E. coli and S. aureus in cow and goat milk samples. In the first study, temperature, time and wire voltage were statistically important (P<0.01) for the quantity (log kob/mL) of T.A.M.B. The second study revealed that differences between the raw cow milk which waited 1 hour in 22 ºC and the wire (Ag100) applied cow milk that waited 1 hour in 22 ºC were significant (P<0.05). In goat milk samples, these differences were significant for E. coli (P<0.05) but it is nonsignificantly different for T.A.M.B and the others (P>0.05). Nano silver particles coated wires were effective on stopping and reducing the microbial load, especially in cow milk.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGümüş nano parçacıklarının inek ve keçi sütlerinin mikrobiyal yükü üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of silver nano particles on microbial load in cow?s milk and goat?s milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSilver
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmNanoparticles
dc.identifier.yokid396510
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid292585
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess