Çanakkale`de (Türkiye) tüketilen bazı kremalı pastalarda Escherichia coli O157:H7 serotipinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Çanakkale (Türkiye) ilindeki fırın, pastane ve marketlerde tüketime sunulan kremalı pastalarda Escherichia coli O157:H7 serotipi varlığının tespiti için yapılmıştır. Araştırmada 100 adet sade, kakaolu ve meyveli kremalı pasta örneği incelendi. Önzenginleştirme işleminin ardından SMAC (Sorbitol MacConkey) katı besiyerine yapılan ekimler sonucunda 82 adet tipik (renksiz - şeffaf) koloni izole edilmiştir. İleri mikrobiyolojik analiz basamaklarının uygulanması sonucunda, izolatların hiçbirinde Escherichia coli ve buna bağlı olarak Escherichia coli O157:H7 serotipi saptanmamıştır. Buna rağmen yapılan biyokimyasal testlerin sonuçlarına göre pastalarda muhtemel Enterobacter sp., Salmonella sp., Klebsiella sp. ve Citrobacter sp. varlığına rastlanmıştır.Sonuç olarak kremalı pastalarda Escherichia coli O157:H7 serotipi saptanamamıştır. Fakat uygulanan biyokimyasal test sonuçlarına dayanarak, pastalarda diğer koliform grubu üyelerine rastlanması, pastaların hijyen bakımından yetersiz olabileceği ve halk sağlığını tehdit edebileceği kanısına varılmıştır.Anahtar sözcükler: Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Kremalı pasta This research was undertaken to investigate the precence of O157:H7 serotype of Escherichia coli in cream pastries offered to consumption in bakeries, patisseries and supermarkets in Çanakkale. 100 samples of cream pastries with plain, cacao and fruit flavored were analysed. After the enrichment, the samples were cultivated to the SMAC (Sorbitol MacConkey) medium and 82 typical (colorless and liquid) colonies were izolated. As a result of the forward microbiological analyses, neither Escherichia coli nor Escherichia coli O157:H7 weren?t detected. However the results of the biochemical tests shows that the cream pastries involved with the possible Enterobacter sp., Salmonella sp., Klebsiella sp. and Citrobacter sp. strains.In the conclusion, serotype of O157:H7 of Escherichia coli wasn?t detected in any of cream pastries. In addition to that, depending on the biochemical tests results cream pastries involved the other group of coliform bacteria. In this respect, it could be mentioned about that the pastries might not be sanitary and this might be a threaten for the public health.Keywords: Cream pastry, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7
Collections