Show simple item record

dc.contributor.advisorDülger, Başaran
dc.contributor.authorAyverdi, Ebru
dc.date.accessioned2021-05-07T09:01:32Z
dc.date.available2021-05-07T09:01:32Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603387
dc.description.abstractBu araştırma, Çanakkale (Türkiye) ilindeki fırın, pastane ve marketlerde tüketime sunulan kremalı pastalarda Escherichia coli O157:H7 serotipi varlığının tespiti için yapılmıştır. Araştırmada 100 adet sade, kakaolu ve meyveli kremalı pasta örneği incelendi. Önzenginleştirme işleminin ardından SMAC (Sorbitol MacConkey) katı besiyerine yapılan ekimler sonucunda 82 adet tipik (renksiz - şeffaf) koloni izole edilmiştir. İleri mikrobiyolojik analiz basamaklarının uygulanması sonucunda, izolatların hiçbirinde Escherichia coli ve buna bağlı olarak Escherichia coli O157:H7 serotipi saptanmamıştır. Buna rağmen yapılan biyokimyasal testlerin sonuçlarına göre pastalarda muhtemel Enterobacter sp., Salmonella sp., Klebsiella sp. ve Citrobacter sp. varlığına rastlanmıştır.Sonuç olarak kremalı pastalarda Escherichia coli O157:H7 serotipi saptanamamıştır. Fakat uygulanan biyokimyasal test sonuçlarına dayanarak, pastalarda diğer koliform grubu üyelerine rastlanması, pastaların hijyen bakımından yetersiz olabileceği ve halk sağlığını tehdit edebileceği kanısına varılmıştır.Anahtar sözcükler: Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Kremalı pasta
dc.description.abstractThis research was undertaken to investigate the precence of O157:H7 serotype of Escherichia coli in cream pastries offered to consumption in bakeries, patisseries and supermarkets in Çanakkale. 100 samples of cream pastries with plain, cacao and fruit flavored were analysed. After the enrichment, the samples were cultivated to the SMAC (Sorbitol MacConkey) medium and 82 typical (colorless and liquid) colonies were izolated. As a result of the forward microbiological analyses, neither Escherichia coli nor Escherichia coli O157:H7 weren?t detected. However the results of the biochemical tests shows that the cream pastries involved with the possible Enterobacter sp., Salmonella sp., Klebsiella sp. and Citrobacter sp. strains.In the conclusion, serotype of O157:H7 of Escherichia coli wasn?t detected in any of cream pastries. In addition to that, depending on the biochemical tests results cream pastries involved the other group of coliform bacteria. In this respect, it could be mentioned about that the pastries might not be sanitary and this might be a threaten for the public health.Keywords: Cream pastry, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleÇanakkale`de (Türkiye) tüketilen bazı kremalı pastalarda Escherichia coli O157:H7 serotipinin araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation of Escherichia coli O157:H7 serotype in some cream pastries consumed in Çanakkale (Turkey)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEscherichia coli infections
dc.subject.ytmCream pastry
dc.identifier.yokid424264
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309562
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess