Karamenderes Irmağı akarsu ağzı ve Kırkgözler kanalındaki Avrupa yılan balığının beslenme alışkanlıkları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Avrupa yılan balığının (Anguilla anguilla L., 1758) Karamenderes Irmağı akarsu ağzı ve Kırkgözler Kanal bölgesinde beslenme alışkanlıkları araştırılmıştır. Balık örnekleri Nisan 2014 - Mart 2015 tarihleri arasında aylık olarak pinter ile avlanmış, balıkların nispi bolluk değerleri hesaplanmıştır. Bireylerin tam boy ve ağırlık ölçümleri alınmış, sagittal otolitlerinden yararlanılarak yaş tayinleri yapılmış, mide içeriklerindeki besin organizmaları tanımlanmıştır. A. anguilla'nın beslenme şiddeti, kondüsyon faktörü, besin kompozisyonları istasyon, mevsim ve boy gruplarına göre değerlendirilmiştir. Besin organizmalarının diyete katkıları, balıkların niş genişlikleri ve niş çakışmaları kararlı izotop verilerine göre hesaplanmıştır. Örnekleme bölgelerinden 8 familyaya ait 13 balık türü kaydedilmiştir. A. anguilla tüm balıklar içinde %37,5 oranında avlanmış, en fazla bireye ilkbahar mevsiminde kanal istasyonunda rastlanmıştır. Örneklerin %97'si sarı, %3'ü ise gümüşi yılan balığı evresindedir. Yaş, boy ve ağırlık aralıkları sırasıyla 2 – 9 yıl, 30,8 – 64,0 cm ve 54,1 - 307,2 g olarak hesaplanmıştır. A. anguilla''nın başlıca besinlerini poliket ve krustaseler oluşturmaktadır. A. anguilla bireylerinde lipid ekstrakte edilmiş ve edilmemiş örneklerde δ13C ve δ15N değerleri sırasıyla ‰-27,07 - ‰17,06 ve ‰-31,17 - ‰16,29 olarak ölçülmüştür. A. anguilla'nın Kanal istasyonunda Sonbahar-Kış mevsiminde niş alanının geniş, İlkbahar-Yaz mevsiminde dar olduğu gözlenmiştir. Diğer balıklarla niş çakışmasının İlkbahar-Yaz mevsiminde kanal istasyonunda en az olduğu kaydedilmiştir. The feeding habits of European eel living in Karamenderes River Mouth and Kırkgozler channel were investigated. The specimens were collected using fyke net from these stations between April 2014 and March 2015. The relative abundance were calculated for all fish specimens. The total length and weight of European eels were measured. The ages of specimens were determined by using their sagittal otoliths. The stomach contens of European eels were dissected and diet organisms were identified. The feeding intensity, condition factors and diet compositions were assesd taking into concideration station, season and length groups.Contribution of food organisms to diet, niche width and niche overlaps of fish species were evaluated using stable carbon and nitrogen istope data. In this study, 13 species belong to 8 families were recorded. European eel was 37,5% of all fish species and it was collected the most abundance in spring in channel station. 97% of all specimens were yellow, 3% of them was in silver stage. The age, total length and weight ranges of eel specimens were 2-9 year, 30.8 – 64.0 cm and 54.1 – 307.2 g, respectively. The main food components of European eel were polichates and crustaceans. The δ13C ve δ15N values of European eels in lipid extracted and not extracted specimens were -27.07‰ - 17.06‰ and -31.17‰ -16.29‰, respectively.The niche width were the highest in the autumn-winter seasons and the lowest in spring-summer season in channel station. The lowest niche overlap between European eel and other fish species was observed in spring-summer season in channel station.
Collections