Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın Özdilek, Şükran
dc.contributor.authorBalkan, Emine İnci
dc.date.accessioned2021-05-07T08:59:43Z
dc.date.available2021-05-07T08:59:43Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-06-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/602114
dc.description.abstractAvrupa yılan balığının (Anguilla anguilla L., 1758) Karamenderes Irmağı akarsu ağzı ve Kırkgözler Kanal bölgesinde beslenme alışkanlıkları araştırılmıştır. Balık örnekleri Nisan 2014 - Mart 2015 tarihleri arasında aylık olarak pinter ile avlanmış, balıkların nispi bolluk değerleri hesaplanmıştır. Bireylerin tam boy ve ağırlık ölçümleri alınmış, sagittal otolitlerinden yararlanılarak yaş tayinleri yapılmış, mide içeriklerindeki besin organizmaları tanımlanmıştır. A. anguilla'nın beslenme şiddeti, kondüsyon faktörü, besin kompozisyonları istasyon, mevsim ve boy gruplarına göre değerlendirilmiştir. Besin organizmalarının diyete katkıları, balıkların niş genişlikleri ve niş çakışmaları kararlı izotop verilerine göre hesaplanmıştır. Örnekleme bölgelerinden 8 familyaya ait 13 balık türü kaydedilmiştir. A. anguilla tüm balıklar içinde %37,5 oranında avlanmış, en fazla bireye ilkbahar mevsiminde kanal istasyonunda rastlanmıştır. Örneklerin %97'si sarı, %3'ü ise gümüşi yılan balığı evresindedir. Yaş, boy ve ağırlık aralıkları sırasıyla 2 – 9 yıl, 30,8 – 64,0 cm ve 54,1 - 307,2 g olarak hesaplanmıştır. A. anguilla''nın başlıca besinlerini poliket ve krustaseler oluşturmaktadır. A. anguilla bireylerinde lipid ekstrakte edilmiş ve edilmemiş örneklerde δ13C ve δ15N değerleri sırasıyla ‰-27,07 - ‰17,06 ve ‰-31,17 - ‰16,29 olarak ölçülmüştür. A. anguilla'nın Kanal istasyonunda Sonbahar-Kış mevsiminde niş alanının geniş, İlkbahar-Yaz mevsiminde dar olduğu gözlenmiştir. Diğer balıklarla niş çakışmasının İlkbahar-Yaz mevsiminde kanal istasyonunda en az olduğu kaydedilmiştir.
dc.description.abstractThe feeding habits of European eel living in Karamenderes River Mouth and Kırkgozler channel were investigated. The specimens were collected using fyke net from these stations between April 2014 and March 2015. The relative abundance were calculated for all fish specimens. The total length and weight of European eels were measured. The ages of specimens were determined by using their sagittal otoliths. The stomach contens of European eels were dissected and diet organisms were identified. The feeding intensity, condition factors and diet compositions were assesd taking into concideration station, season and length groups.Contribution of food organisms to diet, niche width and niche overlaps of fish species were evaluated using stable carbon and nitrogen istope data. In this study, 13 species belong to 8 families were recorded. European eel was 37,5% of all fish species and it was collected the most abundance in spring in channel station. 97% of all specimens were yellow, 3% of them was in silver stage. The age, total length and weight ranges of eel specimens were 2-9 year, 30.8 – 64.0 cm and 54.1 – 307.2 g, respectively. The main food components of European eel were polichates and crustaceans. The δ13C ve δ15N values of European eels in lipid extracted and not extracted specimens were -27.07‰ - 17.06‰ and -31.17‰ -16.29‰, respectively.The niche width were the highest in the autumn-winter seasons and the lowest in spring-summer season in channel station. The lowest niche overlap between European eel and other fish species was observed in spring-summer season in channel station.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleKaramenderes Irmağı akarsu ağzı ve Kırkgözler kanalındaki Avrupa yılan balığının beslenme alışkanlıkları
dc.title.alternativeThe feeding habits of European eel in Karamenderes River mouth and Kirkgozler channel, Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-06-28
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10115520
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid457038
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess