Dondurulmuş gıda üretimi yapan firmalarda iş güvenliği: Çanakkale ilinde bir uygulama
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Gıda ürünleri imalat sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden birisidir. Ülkemizde uygulanmakta olan mevzuatta gıda maddesi; `Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde` olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalışanı korumaktır. `Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır` ilkesi ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni yüzyılda en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Dondurulmuş Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmiştir.Örnek bir etüt çalışması olması amacıyla Çanakkale'de bulunan dondurulmuş meyve sebze üretimi yapan bir tesis seçilip tesis içindeki tüm alanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca önleyici tedbirlerden detaylı olarak bahsedilip, değerlendirilen sonuçlar ile işletmede can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli adımların atılmasına imkan sağlanması hedeflenmiştir. Gıda ürünleri imalat sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden birisidir. Ülkemizde uygulanmakta olan mevzuatta gıda maddesi; `Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde` olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalışanı korumaktır. `Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır` ilkesi ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni yüzyılda en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Dondurulmuş Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmiştir.Örnek bir etüt çalışması olması amacıyla Çanakkale'de bulunan dondurulmuş meyve sebze üretimi yapan bir tesis seçilip tesis içindeki tüm alanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca önleyici tedbirlerden detaylı olarak bahsedilip, değerlendirilen sonuçlar ile işletmede can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli adımların atılmasına imkan sağlanması hedeflenmiştir.
Collections