Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Ömer Faruk
dc.contributor.authorYanik, Suzan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:58:02Z
dc.date.available2021-05-07T08:58:02Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601205
dc.description.abstractGıda ürünleri imalat sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden birisidir. Ülkemizde uygulanmakta olan mevzuatta gıda maddesi; `Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde` olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalışanı korumaktır. `Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır` ilkesi ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni yüzyılda en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Dondurulmuş Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmiştir.Örnek bir etüt çalışması olması amacıyla Çanakkale'de bulunan dondurulmuş meyve sebze üretimi yapan bir tesis seçilip tesis içindeki tüm alanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca önleyici tedbirlerden detaylı olarak bahsedilip, değerlendirilen sonuçlar ile işletmede can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli adımların atılmasına imkan sağlanması hedeflenmiştir.
dc.description.abstractGıda ürünleri imalat sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden birisidir. Ülkemizde uygulanmakta olan mevzuatta gıda maddesi; `Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde` olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalışanı korumaktır. `Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır` ilkesi ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni yüzyılda en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Dondurulmuş Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmiştir.Örnek bir etüt çalışması olması amacıyla Çanakkale'de bulunan dondurulmuş meyve sebze üretimi yapan bir tesis seçilip tesis içindeki tüm alanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca önleyici tedbirlerden detaylı olarak bahsedilip, değerlendirilen sonuçlar ile işletmede can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli adımların atılmasına imkan sağlanması hedeflenmiştir.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectKazalartr_TR
dc.subjectAccidentsen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleDondurulmuş gıda üretimi yapan firmalarda iş güvenliği: Çanakkale ilinde bir uygulama
dc.title.alternativeOccupational health in frozen food factories: An application in Çanakkale
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-22
dc.contributor.departmentİş Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmOccupational accidents
dc.identifier.yokid10212109
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid527338
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess