Tavukların püskürtme sistemi ile haşlanmasının tasarımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Son yıllarda hızla gelişen gıda endüstirisi ile birlikte hijyenik şartlar da büyük önem teşkil etmektedir. Halen tavuk kesimlerinde uygulanmakta olan sistemlerde, tavuklar kesildikten sonra, sıcak suda haşlanarak tüylerin dipleri yumuşatılıp, sonra yolunmaktadır. Yapılan araştırmalarda 58 °C'nin üstündeki sıcaklıklarda, haşlama suyunun içindeki pisliklerin tavuğun içine nüfuz ettiği görülmüştür. Bu nedenle sıcak suda haşlama yöntemi temizlik açısından sakıncalı olmaktadır. Bu çalışmada yeni bir sistem geliştirilerek bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması amaçlandı. Tavukların sıcak su püskürtülerek tek tek haşlanması öngörülen bu sistemde, atık su tekrar kullanılmamaktadır. Yani tavuklar, sürekli olarak temiz su ile haşlanmaktadır. Bu sistem sayesinde hijyenik şartlar büyük ölçüde sağlanabilmektedir. VIII ABSTRACT In recent years, health contiditions have attained great importance with developing food industry, hi today's system at chicken slaughterhauses, feathers of chickens one become soft and easily plucked by boiling after being slaughtered. In medical tests, it has seen that, dirties in boiling water of above 58 °C diffus into chickens. For this reason, boiling in very hot water is not a healthy method. In this study, we develop a new method to avoid this situation. In this method, chicken are bailed by spraying hot water on them. Waste water are not used again and chickens are boiled with clean water. Using this new method, health conditions are ensured greatly. IX
Collections