Show simple item record

dc.contributor.advisorAtik, Enver
dc.contributor.authorÜnlü, B.Sadik
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:45Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:45Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598955
dc.description.abstractÖZET Son yıllarda hızla gelişen gıda endüstirisi ile birlikte hijyenik şartlar da büyük önem teşkil etmektedir. Halen tavuk kesimlerinde uygulanmakta olan sistemlerde, tavuklar kesildikten sonra, sıcak suda haşlanarak tüylerin dipleri yumuşatılıp, sonra yolunmaktadır. Yapılan araştırmalarda 58 °C'nin üstündeki sıcaklıklarda, haşlama suyunun içindeki pisliklerin tavuğun içine nüfuz ettiği görülmüştür. Bu nedenle sıcak suda haşlama yöntemi temizlik açısından sakıncalı olmaktadır. Bu çalışmada yeni bir sistem geliştirilerek bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması amaçlandı. Tavukların sıcak su püskürtülerek tek tek haşlanması öngörülen bu sistemde, atık su tekrar kullanılmamaktadır. Yani tavuklar, sürekli olarak temiz su ile haşlanmaktadır. Bu sistem sayesinde hijyenik şartlar büyük ölçüde sağlanabilmektedir. VIII
dc.description.abstractABSTRACT In recent years, health contiditions have attained great importance with developing food industry, hi today's system at chicken slaughterhauses, feathers of chickens one become soft and easily plucked by boiling after being slaughtered. In medical tests, it has seen that, dirties in boiling water of above 58 °C diffus into chickens. For this reason, boiling in very hot water is not a healthy method. In this study, we develop a new method to avoid this situation. In this method, chicken are bailed by spraying hot water on them. Waste water are not used again and chickens are boiled with clean water. Using this new method, health conditions are ensured greatly. IXen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleTavukların püskürtme sistemi ile haşlanmasının tasarımı
dc.title.alternativeDesign of boilling chickens by spraying system
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmScalding
dc.subject.ytmHygiene
dc.subject.ytmChickens
dc.identifier.yokid50414
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid50414
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess