Bergama yöresi Kozak Yaylası`nda yetiştirilen fıstıkçamlarından (Pinus pinea L. ) elde edilen çamfıstıklarının kimyasal kompozisyonunun araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Tüm dünyada yaygın öten fıstıkçamı popülasyonu,jklim ve coğrafi koşullara göre uyum sağlamış birçok türe sahiptir.Türkiye, dünya çamfıstığı üretiminde dördüncü sırada yer almaktadır.Türkiye'de yetiştirilen çamfıstığı türleri;Pinus pinea Linnaeus ve Pinus pinea Fragilis'dir.Ege Bölgesi ise Türkiye'de en fazla çamfıstığı üretilen bölgedir. Bunlardan Türk kaynaklı diye anılan (Türkiye.ispanya.İtalya, Portekiz) çamfıstığı iri, beyaz ve lezzetli tadıyla daha çok aranmaktadır. Diğer türler ise (Çin, Pakistan, Afganistan) daha küçük ve yağ oranı daha düşüktür.Türk kaynaklı diye ifade edilen çamfıstıkları alım gücünün yüksek olduğu ve kuruyemiş gibi tüketildiği Avrupa ülkeleri ve ABD 'de tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Bergama Yöresi Kozak Yaylası'nda yetiştirilen fıstıkçamlarından elde edilen çamfıstıklarının kimyasal kompozisyonu ve besin değeri incelenmiştir.Araştırmalar neticesinde çamfıstığında ortalama nem % 5.1, kül % 4.S protein % 31.6, yağ % 44.9, toplam şeker %5.2, karbonhidrat %13.9 ve enerji değeri 582.6 kcal /100 g olarak bulunmuştur ABSTRACT The Stone Pine population which is common all over the world has different types adapted to weather and geographical conditions.Turkiye comes fourth in the world pine kernel production. Pinus pinea Linnaeus and Pinus pinea Fragilis are the two types produced in Türkiye. Pinus pinea is produced mostly in Aegean district in Türkiye. Turkish origin type of pinus pinea (Tiirkiye.Spain.italy.Portugal) with its bigger.white appearance and delicious taste is preferred mostly.Other types (Chinese,Pakistan,Afgnanistan) are smaller and their oil ratio is lower.Turkish origin type of Pinus pinea is preferred in European countries and USA where purchasing power is higher and it is consumed as a dried fruit. In this project chemical composition and nutrition value of pine kernel which is produced in Bergama-Kozak region was investigated. As a result of study it was found that pine kernel has on an average %5.1 moisture,%4.5 ash.%31.57 protein,%44.9 oil,%5.15 sugar,%13.9 carbohydrate and its energy value is 582.6 Kcal per 100 g. -VI
Collections