Show simple item record

dc.contributor.advisorNergiz, Cevdet
dc.contributor.authorDönmez, İclal
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:21Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:21Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598846
dc.description.abstractÖZET Tüm dünyada yaygın öten fıstıkçamı popülasyonu,jklim ve coğrafi koşullara göre uyum sağlamış birçok türe sahiptir.Türkiye, dünya çamfıstığı üretiminde dördüncü sırada yer almaktadır.Türkiye'de yetiştirilen çamfıstığı türleri;Pinus pinea Linnaeus ve Pinus pinea Fragilis'dir.Ege Bölgesi ise Türkiye'de en fazla çamfıstığı üretilen bölgedir. Bunlardan Türk kaynaklı diye anılan (Türkiye.ispanya.İtalya, Portekiz) çamfıstığı iri, beyaz ve lezzetli tadıyla daha çok aranmaktadır. Diğer türler ise (Çin, Pakistan, Afganistan) daha küçük ve yağ oranı daha düşüktür.Türk kaynaklı diye ifade edilen çamfıstıkları alım gücünün yüksek olduğu ve kuruyemiş gibi tüketildiği Avrupa ülkeleri ve ABD 'de tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Bergama Yöresi Kozak Yaylası'nda yetiştirilen fıstıkçamlarından elde edilen çamfıstıklarının kimyasal kompozisyonu ve besin değeri incelenmiştir.Araştırmalar neticesinde çamfıstığında ortalama nem % 5.1, kül % 4.S protein % 31.6, yağ % 44.9, toplam şeker %5.2, karbonhidrat %13.9 ve enerji değeri 582.6 kcal /100 g olarak bulunmuştur
dc.description.abstractABSTRACT The Stone Pine population which is common all over the world has different types adapted to weather and geographical conditions.Turkiye comes fourth in the world pine kernel production. Pinus pinea Linnaeus and Pinus pinea Fragilis are the two types produced in Türkiye. Pinus pinea is produced mostly in Aegean district in Türkiye. Turkish origin type of pinus pinea (Tiirkiye.Spain.italy.Portugal) with its bigger.white appearance and delicious taste is preferred mostly.Other types (Chinese,Pakistan,Afgnanistan) are smaller and their oil ratio is lower.Turkish origin type of Pinus pinea is preferred in European countries and USA where purchasing power is higher and it is consumed as a dried fruit. In this project chemical composition and nutrition value of pine kernel which is produced in Bergama-Kozak region was investigated. As a result of study it was found that pine kernel has on an average %5.1 moisture,%4.5 ash.%31.57 protein,%44.9 oil,%5.15 sugar,%13.9 carbohydrate and its energy value is 582.6 Kcal per 100 g. -VIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBergama yöresi Kozak Yaylası`nda yetiştirilen fıstıkçamlarından (Pinus pinea L. ) elde edilen çamfıstıklarının kimyasal kompozisyonunun araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of chemical composition of pine kernel obtained from stone pine (Pinus pinea L. ) grown in the high plateau of Bergama-Kozak of Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmChemical composition
dc.subject.ytmİzmir-Bergama-Kozak
dc.subject.ytmPine kernel
dc.subject.ytmStone pine
dc.identifier.yokid124811
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid120842
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess