Farklı zamanlarda hasat edilen ekinezya (Echinacea purpurea (L.) Moench) bitki ekstraktlarının antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Echinacea purpurea L. (Moench) türünün farklı hasat zamanlarında toplanan bitki kısımlarından elde edilen bitki ekstraktlarının antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla Eylül 2014-Ağustos 2015 tarihleri arasında Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi araştırma laboratuvarlarında yürütülmüştür. Araştırmada; taç yapraklar, merkez koniler ve yapraklar için üç farklı hasat zamanı (24 Temmuz, 6 Ağustos, 19 Ağustos), kök için ise bir hasat zamanı (10 Ekim) uygulanmıştır. Echinacea purpurea türünün antioksidan aktivitesi, bitkinin organlarına ve hasat zamanlarına göre farklılık göstermiştir. En yüksek toplam fenolik madde içeriği (59.107 mg GAE/g ekstrakt) ve toplam flavonoid madde içeriği (1807.286 mg QE/g ekstrakt) ile en düĢük DPPH değeri (1.157 mg/mL) sırasıyla birinci hasat dönemindeki taç yapraklar, ikinci hasat dönemindeki yaprak ve ikinci hasat dönemi taç yapraklardan elde edilmiştir. This research was carried out to determinate antioxidant activities of extracts of Echinacea purpurea L. (Moench) plant parts obtained from different harvest time during September 2014 and August 2015 at the Bozok University, Agricultural Faculty Research Laboratories. In this study; the three different harvest time (July 24, August 6 and 19 August) for the corollas, central cones and leaves one harvest time (October 10) for the root was applied. Antioxidant activity of Echinacea purpurea species have varied according to the time of harvest and its organs. The highest total phenolic content (59.107 mg GAE/g extract) and the total content of flavonoid compounds (1807.286 mg QE/g extract) and the lowest DPPH value (1.157 mg/mL) was obtained from respectively the corolla from the first harvest time, the leaves from the second harvest time, and the corolla from the second harvest time.
Collections