Adapazarı bölgesi broiler tipi tavukçuluk işletmelerinden salmonella izolasyonu ve tiplendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Salmonella, tüm dünyada gıda kaynaklı patojenlerin başında gelmektedir. Salmonellozis, kanatlı sektörü içinde hem güvenilir gıda üretmek hem de ekonomik kayıplara sebep olmamak için kontrol altına alınması gereken önemli bir vakadır. Başarılı bir kontrol programına ulaşmak için erken teşhis de önem kazanmıştır. Birçok klinik örnek ve yiyecek materyalindeki Salmonella, ortamdaki sayılarının azlığı, yarışmacı mikrofloranın yoğunluğu ve gıdalarda depolama aşamalarında zarar görmüş Salmonella'ların varlığı nedeniyle teşhis edilememektedir. Standart Kültür Metoduyla sonuç almak 5 ile 11 gün arasında değişirken, PCR tabanlı bir teşhis yöntemi olan ribotiplendirme yöntemi özgüllük, hız ve hassasiyetinin yüksek olması nedeniyle büyük bir avantaj sunmaktadır. Bu çalışmada, broiler tipi tavuk işletmesi yönünden yoğun olan Adapazarı Bölgesinin 2013-2014 yılları arasındaki Salmonella yoğunluğu ve karakterizasyonu yapılmıştır. Bölgedeki 46 işletmeye ait kümeslerden alınan drag-swab örneklerinden Salmonella izolasyonu gerçekleştirilmiş ve ribotiplendirme yöntemi ile tanımlamaları yapılmıştır. Her biri iki ayrı drag-swab içeren 65 örnek Salmonella bakımından incelenmiş, kümeslerin %29,23'ünde Salmonella varlığı tespit edilmiştir. Pozitif örnekler içinde en fazla olan serotipin %52.6 oranla Salmonella ser. Enteritidis olduğu görülmüştür. Bu serotip dışında 6 farklı serotipin de varlığı tespit edilmiştir. Salmonella is leading of foodborne pathogens in all around the world. Salmonellosis is an important case that should be under controlled for both to produce safe food and prevent economic losses in poultry sector. Early diagnosis has also gained importance to achieve to a successful control program. Salmonella in many clinical samples and food materials can not be identified due to lack of their numbers in ambient, density of competitor micro flora and damaged Salmonella in storage phase of foods. While to obtain result with standard culture method changes among 5-11 days, ribotyping method that is PCR-based diagnostic method presents a great advantage due to have high specify, speed and sensitive.In this study, among 2013-2014 years, density and characterization of Salmonella in Adapazarı Region having broiler-type chicken company was performed. Salmonella isolation was performed from drag-swab samples obtained from coops of 46 companies in mentioned region and their identifications were carried with ribotyping method. 65 Salmonella samples including two different drag-swab samples were investigated and it was determined that there is Salmonella in 29,23% of coops. It was observed that Salmonella ser. Enteritidis have maximum rate with 52,6% among positive samples. In addition to, the six different serotypes were also determined.
Collections