Atkestanesi ekstraksiyonu ve essin izolasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
XV ÖZET Bu çalışmada, tıbbi bir bitki olan atkestanesinden ( Aesculus hippocastanum L. ) ülkemizde endüstriyel olarak total kuru ekstre ve etken madde essin üretimi için uygun proses değişkenleri araştırılmıştır. Bu amaçla, Eskişehir'den toplanan atkestanelerinin, %50 etanol-su çözücüsü ile oda sıcaklığında yapılan ekstraksiyonuyla, yaklaşık %26 total kuru ekstre ve %5-5.5 essin içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca, 10 litre kapasiteli pilot ve 500 litre kapasiteli yarı endüstriyel ölçekli perkolatörlerle yapılan çalışmalardan, uygun katı/çözücü oranı 1/6, ortalama parçacık büyüklüğü 1.5 mm olarak bulunmuş ve bu şartlarda elde edilen ekstreden kuru atkestanesi bazına göre, %99 dan daha saf, yaklaşık %2.0-2.5 essin elde edilmiştir. Essinin kantitatif tayinlerinde, ITK-dansitometre sistemi ve YBSK, standart essinle karşılaştırılmasında UV ve İR kullanılmış ve aralarında tam bir benzerlik görülmüştür. SUMMARY In this work, the process parameters were studied in order to produce total dry extract and escin from horse-chestnut (Aesculus hippocastanum L.), industrially. Horse-chestnut, collected from Eskişehir, were extracted with 50% ethanol-water mixture at room temparature yielding 26% total dry extract. Escin content of horse-chestnuts was found to be about 5.0-5.5% on a dry basis. We also found that, utilizing a 10 liter capacity pilot and a 500 liter capacity semi industrial scale percolators in our laborotories, 1/6 solid/liquid ratio and 1.5 mm average particle size were optimum. Working under these conditions better than 99% pure escin with about 2.0-2.5%, on a dry horse-chestnut basis, was produced. Escin was quantitatively determined using TLC-scanner and HPLC and was compared with standard escin using UV and IR giving excellent agreement.
Collections