Show simple item record

dc.contributor.advisorKara, Mustafa
dc.contributor.authorKoçkar, Ömer Mete
dc.date.accessioned2021-05-06T12:49:11Z
dc.date.available2021-05-06T12:49:11Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/591097
dc.description.abstractXV ÖZET Bu çalışmada, tıbbi bir bitki olan atkestanesinden ( Aesculus hippocastanum L. ) ülkemizde endüstriyel olarak total kuru ekstre ve etken madde essin üretimi için uygun proses değişkenleri araştırılmıştır. Bu amaçla, Eskişehir'den toplanan atkestanelerinin, %50 etanol-su çözücüsü ile oda sıcaklığında yapılan ekstraksiyonuyla, yaklaşık %26 total kuru ekstre ve %5-5.5 essin içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca, 10 litre kapasiteli pilot ve 500 litre kapasiteli yarı endüstriyel ölçekli perkolatörlerle yapılan çalışmalardan, uygun katı/çözücü oranı 1/6, ortalama parçacık büyüklüğü 1.5 mm olarak bulunmuş ve bu şartlarda elde edilen ekstreden kuru atkestanesi bazına göre, %99 dan daha saf, yaklaşık %2.0-2.5 essin elde edilmiştir. Essinin kantitatif tayinlerinde, ITK-dansitometre sistemi ve YBSK, standart essinle karşılaştırılmasında UV ve İR kullanılmış ve aralarında tam bir benzerlik görülmüştür.
dc.description.abstractSUMMARY In this work, the process parameters were studied in order to produce total dry extract and escin from horse-chestnut (Aesculus hippocastanum L.), industrially. Horse-chestnut, collected from Eskişehir, were extracted with 50% ethanol-water mixture at room temparature yielding 26% total dry extract. Escin content of horse-chestnuts was found to be about 5.0-5.5% on a dry basis. We also found that, utilizing a 10 liter capacity pilot and a 500 liter capacity semi industrial scale percolators in our laborotories, 1/6 solid/liquid ratio and 1.5 mm average particle size were optimum. Working under these conditions better than 99% pure escin with about 2.0-2.5%, on a dry horse-chestnut basis, was produced. Escin was quantitatively determined using TLC-scanner and HPLC and was compared with standard escin using UV and IR giving excellent agreement.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleAtkestanesi ekstraksiyonu ve essin izolasyonu
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmExtraction
dc.subject.ytmEscin
dc.subject.ytmHorse chestnut
dc.identifier.yokid8844
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8844
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess