Çorum ili İskilip ilçesinde yetiştirilen bazı yerel elma (Malus communis L.) çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma 2007, 2008 ve 2009 yıllarında Çorum ili İskilip İlçesinde yetiştirilen32 mahalli elma çeşidinin (Tergöynek, Yapraklı, Sandık, Afun, Tencere, Tütüncü, KışAfunu, Uğurlu, Şeker, Kadeis-1, Kadeis-2, Çukur, Kazan, Kasımcan, Gök, Karabaldır,Garip, Kabamüslüme-1, Kabamüslüme-2, Mor-1, Mor-2, Tatlı Tengerlek, Sinep,Karamüslüme, Çiğit, Kılıç, Yivlik Misket, Misket-1, Misket-2, Misket-3, Misket-4,Misket-5), fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi ve çeşitlerin genetikkaynak olarak korunması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre;çeşitlerde tam çiçeklenme 13-30 Nisan tarihleri arasında, meyvelerin olgunlaşması 10Temmuz-30 Ekim tarihleri arasında olmuştur. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları49.62 g (Yapraklı)-304.41 g (Tencere); Suda Çözünebilir Kuru Madde Miktarı %9.3(Kadeis-1)- %16.65 (Uğurlu) ile titre edilebilir asitlik ise 1.34 g/l (Kasımcan)- 8.62 g/l(Tergöynek) arasında saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: İskilip, Elma, Pomoloji, Fenoloji, Mahalli Çeşit, This study was carried out on 32 local apple cultivars (Tergöynek, Yapraklı,Sandık, Afun, Tencere, Tütüncü, Kış Afunu, Uğurlu, Şeker, Kadeis-1, Kadeis-2, Çukur,Kazan, Kasımcan, Gök, Karabaldır, Garip, Kabamüslüme-1, Kabamüslüme-2, Mor-1,Mor-2, Tatlı Tengerlek, Sinep, Karamüslüme, Çiğit, Kılıç, Yivlik Misket, Misket-1,Misket-2, Misket-3, Misket-4, Misket-5) grown in the district İskilip Çorum Province,Turkey in 2007,2008 and 2009. The aims of the study were to determine thephenological and pomological characteristics and to protect these cultivars as geneticalsources. According to observations, the full blooming occured between April 10th andApril 30th and the fruits were harvested between July 10thand Oktober 30th in allcultivars. The average fruit weights were between 49.62 g (for Yapraklı) and 304.41 g(for Tencere). Average total soluble solid ranged between 9.3 (for Kadeis-1) and16.65% (for Uğurlu) while the highest of titrable acidity was observed between .34 g/lKasımcan and 8.62 g/l Tergöynek cultivar.Key Words: İskilip, Apple, Pomology, Phenology, Local Varieties,
Collections