Polipropilen ambalajlı bisküvide raf ömrünün matematik-istatistiksel yolla belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
35 pim. kalınlığında oryante edilmiş polipropilende (OPP) ambalajlanmış şekerli bisküvide (Petit Beurre) matematiksel-istatistiksel yöntem kullanılarak raf ömrü belirlenmiştir. Bu yöntem, gıdada kalite değişimini kârakterize eden özellikler arasındaki ilişkinin belirlenmesine dayanmaktadır. Bisküvide kalite değişim kriteri olarak nem miktarı ve duyusal özellikler (renk, tad, koku, gevreklik) tayin edilmiştir. Bulgulara göre raf ömrünü sınırlayan özellik birinci derecede nem miktarı, ikinci derecede koku ve tad, üçüncü derecede ise gevrek liktir. Nem kriterine bisküvide belirlenen raf ömrü 172 gündür.ANAHTAR KELİMELER: Bisküvi, raf ömrü, polipropilen, matematik-ista- tistiksel yöntem, oksijen geçirgenliği, su buharı geçirgenliği. In this thesis, shelf-life of sugared biscuit packaged in oriented polypropylene (OPP) of 35 pa thickness is determined by mathematical- statistical method. This method is based upon determining the relationship between the properties which characterize quality changes in food. Moisture content and sensoric properties (colour, taste, odour, crispness) are determined as quality change criterion in biscuit. According to the findings, the most important shelf-life limiting property is moisture content, second one is taste and odour and then crispness. Determined shelf-life which is based on moisture criterion is 172 days.KEYWORDS: Biscuit, shelf-life, polypropylene, mathematical-statistical method, oxygen permeability, water vapor permeability.
Collections