Show simple item record

dc.contributor.advisorEkşi, Aziz
dc.contributor.authorTemur, Nihal
dc.date.accessioned2020-12-30T10:02:08Z
dc.date.available2020-12-30T10:02:08Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514339
dc.description.abstract35 pim. kalınlığında oryante edilmiş polipropilende (OPP) ambalajlanmış şekerli bisküvide (Petit Beurre) matematiksel-istatistiksel yöntem kullanılarak raf ömrü belirlenmiştir. Bu yöntem, gıdada kalite değişimini kârakterize eden özellikler arasındaki ilişkinin belirlenmesine dayanmaktadır. Bisküvide kalite değişim kriteri olarak nem miktarı ve duyusal özellikler (renk, tad, koku, gevreklik) tayin edilmiştir. Bulgulara göre raf ömrünü sınırlayan özellik birinci derecede nem miktarı, ikinci derecede koku ve tad, üçüncü derecede ise gevrek liktir. Nem kriterine bisküvide belirlenen raf ömrü 172 gündür.ANAHTAR KELİMELER: Bisküvi, raf ömrü, polipropilen, matematik-ista- tistiksel yöntem, oksijen geçirgenliği, su buharı geçirgenliği.
dc.description.abstractIn this thesis, shelf-life of sugared biscuit packaged in oriented polypropylene (OPP) of 35 pa thickness is determined by mathematical- statistical method. This method is based upon determining the relationship between the properties which characterize quality changes in food. Moisture content and sensoric properties (colour, taste, odour, crispness) are determined as quality change criterion in biscuit. According to the findings, the most important shelf-life limiting property is moisture content, second one is taste and odour and then crispness. Determined shelf-life which is based on moisture criterion is 172 days.KEYWORDS: Biscuit, shelf-life, polypropylene, mathematical-statistical method, oxygen permeability, water vapor permeability.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titlePolipropilen ambalajlı bisküvide raf ömrünün matematik-istatistiksel yolla belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of shelf-life of biscuit packed in polypropylene by mathematical statistical method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBiscuit
dc.subject.ytmShelf life
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmPackaging
dc.subject.ytmPolypropylene
dc.identifier.yokid6704
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid6704
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess