Ankara yöresinde yetiştirilen Ankara armutlarında görülen depo çürüklük etmenleri ve bunların mücadelesi üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET DOKTORA TEZ t ANKARA YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN ANKARA ARMUTLARINDA GÖRÜLEN DEPO ÇÜRÜKLÜK ETMENLERİ VE BUNLARIN MÜCADELESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Meral GÜRER Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Salih MADEN 1989, sayfa: 111 Jüri: Doç. Dr. Salih MADEN Prof.Dr. Oktay YE?EN Prof.Dr. Mehmet YILDIZ Bu araştırmada, Ankara yöresinde yetiştirilip, depo edilen Ankara Armutlarında depo çürümelerine neden olan fungal etmenler saptanmış, çürümeleri önlemek amacıyla üretici ve soğuk hava deposu koşullarında ilaç denemesi yürütülmüş tür.. Armutlardan 16 fungus cinsine ait 21 tür izole edilmiştir. Bunlardan Penicillium expansum, Botrytis, cinerea ve Alternaria tenuissima nın yaygın etmenler olduğu ortaya konmuştur. Yaralayarak 22°C,de yapılan patojenisitede izole edilen tüm funguslar patojen bulunmuşlardır. 0°C de ise Botrytis cinerea, Monilinia fructigena ve Penicillium expansum meyvede çürüme meydana getirmişlerdir. Yaralamadan 22°C'ae yapılan patojenisitede Botrytis cinerea, Trichothecium roşeum, Diplodia mutila, Aspergillus niger, Alternaria tenuissima, Penicillium expansum, Fusarium acuminatum, Monilinia fructigena, Rhizopus stolonifer ve Aspergillus parasiticus'un meyveyi çürüttükleri saptanmıştır. Bu çalışmada thiabendazole, carbendazim, iroazalil ve prochloraz solüsyonlarına bandırılıp, üretici ve soğuk hava depolarında muhafaza edilen armutlarda, sözkonusu fungisitler p.expansum ve B. cinerea çürümelerine karşı %80'in üzerinde etkili bulun muşlardır. ANAHTAR KELİMELER: Ankara Armudu, fungal depo çürüklük etmenleri, patojenisite, mücadele. ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATIONS ON THE STORAGE DISEASES OF ANKARA PEAR CV. IN ANKARA AND THEIR CONTROL METHODS Meral GÜRER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Salih MADEN 1989, Page: 111 Jury: Assoc. Prof.Dr. Salih MADEN Prof.Dr. Oktay YE?EN Prof.Dr. Mehmet YILDIZ Fungi causing storage rots en Ankara pear cv. grown and stored in Ankara were determined. In order to control the diseases, chemical treatments were conducted under cold and farmers' ' storage conditions. Twenty one fungus species belonging to sixteen genera were isolated and Penicillium expansum, Botrytis cinerea and Alternatia tenuissima were found to be most common comparing to the others. All the fungi were found to be pathogenic on wounded fruits at 22 C. Botrytis cinerea, Monil inia fructigena and Penicillium expansum caused rotting at 0°C. B.cinerea, Trichotftecium roseum, Diplodia mutila, Aspergillus niger, Alternaria tenuissima, Penicillium expansum, Fusarium acuminatum, Monil inia fructigena, Rhizopus stolonifer and Aspergillus parasiticus were found to be able to cause rot on unwounded fruits at 22°C. When the fruits were dipped into the solutions of thiabendazole, carbendazim, imazalil, prochloraz; rots, caused by p. expansum and B. cinerea were controlled both in cold and farmers stores over %80 efficacy. KEY `WORDS: Ankara pear cv., fungal storage diseases, pathogenicity, control.
Collections