Gıda muhafazasında iyonlayıcı radyasyon kullanımı ve son gelişmeler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya' da ve Türkiye' de gıda maddelerinin muhafaza sürelerinin ve raf ömürlerinin uzatılması amacıyla çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri de ışınlama' dır. Işınlama, ısıl olmayan gıda muhafaza işlemlerinden biri olup, soğuk pastörizasyon olarak da adlandırılmaktadır. Bu derlemede, gıda muhafaza yöntemlerinden biri olan ışınlamanın tanımı, tarihçesi, gıda bileşenleri üzerine olan etkileri incelenmiş, meyve ve sebze, et, tahıl, baharatlar v.b birçok gıdada ışınlama ile ilgili yapılan çalışmalar özetlenmiştir. Ayrıca, tüketicilerin ışınlama konusundaki düşünceleri ve konuya bakış açılan değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: İyonlayıcı radyasyon, ışınlama, gıda muhafaza, Co-60, gamma In the world and Turkey, many methods were developed for the purpose of extended of shelf-lifes and preservation times of food stuffs. The ionizing radiation (irradiation) is also such as preservation techniques. Irradiation is a kind of food preservation methods and has also been named as a cold pasteurisatkra. In this review, the concept of irradiation, history, the effects on food components and the studies related to irradiation in the foods such as fruit and vegetables, meat, cereal, spices etc. were summarized. Besides, the opinions and aspects of the consumers about irradiation were also evaluated. Keywords : Ionizing irradiation, irradiation, food preservation, Co-60, gamma u
Collections