Show simple item record

dc.contributor.advisorErtugay, Mustafa Fatih
dc.contributor.authorTomar, Oktay
dc.date.accessioned2020-12-03T13:47:26Z
dc.date.available2020-12-03T13:47:26Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2019-03-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51365
dc.description.abstractDünya' da ve Türkiye' de gıda maddelerinin muhafaza sürelerinin ve raf ömürlerinin uzatılması amacıyla çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri de ışınlama' dır. Işınlama, ısıl olmayan gıda muhafaza işlemlerinden biri olup, soğuk pastörizasyon olarak da adlandırılmaktadır. Bu derlemede, gıda muhafaza yöntemlerinden biri olan ışınlamanın tanımı, tarihçesi, gıda bileşenleri üzerine olan etkileri incelenmiş, meyve ve sebze, et, tahıl, baharatlar v.b birçok gıdada ışınlama ile ilgili yapılan çalışmalar özetlenmiştir. Ayrıca, tüketicilerin ışınlama konusundaki düşünceleri ve konuya bakış açılan değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: İyonlayıcı radyasyon, ışınlama, gıda muhafaza, Co-60, gamma
dc.description.abstractIn the world and Turkey, many methods were developed for the purpose of extended of shelf-lifes and preservation times of food stuffs. The ionizing radiation (irradiation) is also such as preservation techniques. Irradiation is a kind of food preservation methods and has also been named as a cold pasteurisatkra. In this review, the concept of irradiation, history, the effects on food components and the studies related to irradiation in the foods such as fruit and vegetables, meat, cereal, spices etc. were summarized. Besides, the opinions and aspects of the consumers about irradiation were also evaluated. Keywords : Ionizing irradiation, irradiation, food preservation, Co-60, gamma uen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleGıda muhafazasında iyonlayıcı radyasyon kullanımı ve son gelişmeler
dc.title.alternativeThe usage of ionizing irradiation in food preservation and recent developments
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-26
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmIrradiation
dc.subject.ytmFoods
dc.subject.ytmShelf life
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmFood preservation
dc.identifier.yokid127634
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid121489
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess