Soya filizi üretim koşullarının belirlenmesi üzerine araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmada ülkemizde üretilen soya fasulyesi çeşitlerinden, soya filizi üretim koşullan ve üretilen soya filizlerinin bileşim unsurları belirlenmiştir. Soya filizi üretimi için optimum sıcaklık derecesinin 20-25° C, nemin ise % 75-80 olduğu saptanmıştır. Filizlendirmeyle tane ağırlığı oldukça artmış ve soya fasulyelerinden ağırlıkça 3 kat fazla filizlenmiş tane elde edilmiştir. Filizlenmeyle birlikte soya fasulyesinin bileşim unsurlarında çeşitli değişimler gözlenmiştir. Soya fasulyesinde askorbik asit bulunmamasına karşın, filizlerde bu vitaminin miktarı oldukça fazladır. Soya filizleriyle yapılan duyusal analizler sonucunda en yüksek puanı 12.83 ile haşlanmış, limon suyu, tuz ve yağ ilave edilmiş filizler almıştır. ANAHTAR KELİMELER : Soya fasulyesi, soya filizi, askorbik asit, filiz bileşimi In this research composition and production conditions of some soybean varities, which were grown in Turkey, were determined. Optimum conditions for temperature and moisture is 20-25°C and 75-80 % for soybean sprouts production, respectively. The seed weight increased three fold on soybeans sprout production. Composition of seeds also showed various changes while production. In spite of soybeans were not containing ascorbic acid, soybeans sprout contain high amounts of ascorbic acid. Most desirable soybeans sprout had 12.83 % points on avarege, which were boiled and dressed with lemon juice, salt and vegetable oil. KEY WORDS : Soybean, soybeans sprout, ascorbic acid, composition of sprout
Collections