Ticari yumurtacı hibrit rasyonlarına vitamin-C ve dikalsiyum fosfat ilavesinin yaz sıcağında yumurta verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
41 VI. ÖZET Bu, araştırma; Ticari yumurtacı hibrit rasyonlarma, yaz mevsiminde ek vitamin C ve dikalsiyum fosfat katılmasının, yu murta verimi, kabuk kalınlığı, kırık- çatlak oranı ve yumurta özgül ağırlığı Üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu nedenle, Kahverengi Hisex ticari yumurtacı hib_ ritlerine, iki ayrı yemleme programı uygulanmış ve bu iki yem lemenin, yumurta verimi, kabuk kalınlığı, kırık- çatlak oranı ve yumurta özgül ağırlığı, üzerindeki etkileri karalaştırılmış tır. Yaptığımız deneme, kümes içi sıcaklığın 22- 35°C arasında değiştiği, yaz mevsiminde, 8 haftalık sürede gerçekleştirilmiş tir. Bu amaçla, 96 yumurta tavuğu kullanılmıştır. Tavuklar; 48' li 2 gruba ayrılarak, kontrol ve deneme grubu oluşturulmuştur. Her iki gruba, besin değeri ayni olan rasyon hazırlanmış, fakat deneme grubu yemine 400 mg./ kg. O vitamini ve İO gr./ kg. di- kalsiyum fosfat ilave edilmiştir. Yemleme ad libitum olarak ya pılmıştır. Deneme sonunda, şu sonuçlar elde edilmiştir. Kontrol grubunun, yumurta kabuk kalınlığı ortalaması 0,3284 mm., deneme grubunun ise 0,3423 mm. olarak belirlenmiştir. Yu murta kabuk kalınlıkları bakımından, iki grup arasındaki fark lılık, istatistiki olarak önemli (P<C°»°5) bulunmuştur. Kontrol grubuna ait yumurtalarda, kırık- çatlak oranlarının ortalaması % 14,422, deneme grubuna ait yumurtalarda ise bu oran fo 7,222 olarak belirlenmiştir. Kırık- çatlak oranları bakı mından, iki grup arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli (P<0,05) bulunmuştur. Kontrol grubu, yumurta verim düzeyleri ortalaması # 66,165, deneme grubu yumurta verim artışı fo 68,763 olarak belirlenmiş tir, îki grup arasındaki fark istatistiki açıdan önemsiz (p]>0,05) bulunmuştur. Bununla beraber önemsiz de olsa f0 2,598 yumurta verimi artışı sağlanmıştır Kontrol grubu yumurtalarının özgül ağırlık ortalaması 3 h 1,0808 gr./ cm., deneme grubunun ise 1,0805 gr./ cm. olarak belirlenmiştir. Yumurta özgül ağırlıkları arasındaki farklılık istatistiki olarak önemsiz (P^O,05) bulunmuştur. 42 VII. SUMMARY This study has been made to find out if supplemental ascorbic acid and dicalcium phosphate effect during summer the egg production, shell thickness, checked andcracked eggs and specific gravity in commercial! hybrid layers. The control and test feeds were alloted to 12 cages. Each cage consisted 4 layers. The supplemental ascorbic acid was added to the test feed at 400 mg./ kg. level and dicalcium phosphate was added at 10 gr./ kg. The birds were fed adlibitum. This study lasted 8 weeks, during July and August. The temperature, recorded during this period was differed from 22°. 35°C. The result of this study indicated that shell thickness of the control group was 0,3284 mm. while th© test group's was 0,3423 mm. The difference between the two groups was significant (P<0,05). Checked and cracked egg % of control and test groups were % 14,422 and % 7,222 respectively. The difference between the groups was significant (P<Co,05) aş well. Hen day egg production were % 66,165 and % 68,763 for ; control and test groups. The difference was not significant (P>0,05). The specific gravity of the eggs were 1,0808 gr./ cm. and 1,0805 gr./ cm. for control and test groups. The difference between the groups was not significant (p]>0,05).
Collections