Bitki sıklığının silajlık mısırda verim ve bazı agronomik karakterlere etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2006 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğüne ait 4 numaralı deneme alanında, Tesadüf Blokları deneme planında faktöriyel düzenlemeye göre ve 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, 2 mısır çeşidinde (DK-440 ve DKC-4604) 6 bitki sıklığının (8300, 9100, 10000, 11100, 12500 ve 14300 bitki/da) verim ve bazı agronomik karakterlere etkisi araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir.Bitki boyu, yaş hasıl verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi yönünden mısır çeşitleri arasındaki farklar önemli olmuştur. Bitki boyu (215.0 cm), yaş hasıl verimi (5872.2 kg/da), kuru madde verimi (1630.9 kg/da), ham protein verimi (98.9 kg/da) yönünden DKC-4604 çeşidi, ham protein oranı (%6.45) yönünden ise DK-440 çeşidi önemli derecede üstün olmuştur.Bitki sıklığı yaş hasıl verimi, hasıl verimi içerisindeki koçan oranı, ham protein oranı ve ham protein verimini önemli derecede etkilemiştir. Bitki sıklığındaki artışa bağlı olarak hasıl verimi de artmış, 12500 bitki/da sıklığından sonra azalmıştır. Hasıl verimi 12500 bitki/da sıklığında diğer sıklıklara göre önemli derecede üstün olmuştur. Bitki sıklığındaki artış hasıl verimi içerisindeki koçan oranı, ham protein oranı ve ham protein verimini önemli derecede azaltmıştır.Bu araştırmaya ait ilk yıl sonuçları daha yüksek hasıl verimi, kuru madde verimi ve ham protein verimi nedeniyle DKC-4604 çeşidinin daha üstün olduğunu göstermiştir. En yüksek hasıl verimi ve kuru madde verimi 12500 bitki/da sıklığından elde edilmiş ancak, bu sıklıkta ham protein oranı ve ham protein verimi 8300 bitki/da sıklığına göre önemli derecede düşük olmuştur. Verim ve kalite birlikte düşünülmesi gerektiğinden, optimum bitki sıklığı tavsiyesi için ikinci yıl sonuçlarının da görülmesinin yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Mısır, bitki sıklığı, silaj, verim This research was conducted in Agricultural Research and Extension Center of Agricultural Faculty of Atatürk University, in 2006. The experimental desing was a randomized block in factorial design with three replications. In this study, effect of six different plant density (8300, 9100, 10000, 11100, 12500 and 14300 plant/da) on yield and some agronomic characteristics was investigated in two maize cultivars (DK-440 and DKC-4604). The results obtained are summarized below.The differences between the maize cultivars for plant height, green matter yield, dry matter yield, crude protein content and crude protein yield were significant. Maize cultivar DKC-4604 had higher plant height (215.0 cm), green matter yield (5872.2 kg/da) and dry matter yield (1630.9 kg/da), while higher crude protein content (6.45 %) was obtained from cv. DK-440.The effects of plant density on green matter yield, ear percentage in green matter yield, crude protein content and crude protein yield were significant. Green matter yield was significantly increased when plant density increased from 8300 to 12500 plant/da. Green matter yield was significantly higher in 12500 plant/da density than the other densities. Increases in plant density significantly decreased ear percentage in green matter yield, crude protein content and crude protein yield.The one-year results showed that cv. DKC-4604 was superior to cv. DK-440 in terms of green matter yield, dry matter yield and crude protein yield. The highest green matter yield and dry matter yield obtained from 12500 plant/da, but crude protein content and crude protein yield were significantly decreased according to 8300 plant/da density. When yield and quality are considered together, further studies should be done to decide optimum plant density.Keywords: Maize, plant density, silage, yield
Collections