Tuzlu suların sulama suyu olarak kullanılabilme olanakları üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- İİİ - ÖZET Belli oranlarda tuz taşıyan suların sulama suyu olarak kullana bilme olanaklarını belirlemek amacıyla, SC2121 domates çeşiti, 1:1:1 oranında tarla toprağı, yanmış ahır gübresi, perlitten oluşmuş harca ve 4 kg'lık saksılara dikilmiştir. Şehir suyu (0,04 S/m) ve şehir suyuna %10 (0,045 S/m), %25 (1,03 S/m), %50 (1,9 S/m), %75 (2,7 S/m) deniz suyu karıştırılarak sulama yapılmıştır. Deneme süresince her saksıya günde 1 İt su verilerek, drene olup, tuzların yıkanmamasına dikkat edilmiştir. Deneme sonunda: Kontrollar ile sulanan saksılarda 250 ppm ve diğerlerinde sırayla; 1900 ppm, 2000 ppm, 2700 ppm ve 4350 ppm tuz birikmiştir. Deniz suyu konsantrasyonunun artmasıyla; bitki boyu, sap çapı, meyve verimi, tek meyve ağırlığı, erkencilik, meyve çapı ve meyve sayısında azalma, suda çözülmüş kuru madde oranında ise artış olmuştur. Bütün karekterlerde %10 deniz suyu konsantrasyonuna kadar kontroller ile aralarında istatistiksel olarak bir fark görülmemiştir. Hatta meyve sayısı bakımından %25 deniz suyu konsantrasyonunda %10' luk konsantrasyonun üzerinde bir değer elde edilmiştir. - IV - ABSTRACT This research has been carried out in the training garden of Te kirdağ Agriculture Faculty. In order to determine using possibilities of salty waters, wich contain certain amounts of salt, for irrigation purpo se, SC2121 tomato species was planted into the flower-pots wich is 4 Kg. Combination of land soil, mature bornyard manure and perlit was used in the ratio of 1:1:1 respectively as compast. Irrigation proces has been performed with municipal water (0,04 S/m) and by adding 10 % (0,045 S/m), 25 % (1.03 S/m), 50 % (1,9 S/m), 75 % (2,7 S/m) of sea water respectively into the municipal water. During the research, 1 L of water was given each pot every single day and pots were handled carefully not to drain and remove the salt. At the end of research; 250 ppm salt was measured in control pots and 1 900 ppm, 2 000 ppm, 2700 ppm and 4350 ppm salt in other pots respectively. As the sea water concentration escalated; plant lenght, stem dia meter, fruit yield, single fruit weight, earliness and the number of fruit have decreased and water-soluble dry matter content has increased. In all charecters, there has been no statistical difference between control group contains 10 % of sea water and other groups. Even more fruits were harvested from tomato plants watered with 25 % sea water concentration than those of contain 10 % of sea water concentration.
Collections