Yetiş çeltik işleme fabrikasında işlem akışını etkileyen unsurlar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Yetiş Çeltik İşleme Fabrikasında işlem Akısını Etkileyen Unsurlar Şerafettin Çetin Trakya üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Trakya üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Maki nal arı Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 1992, Sayfa Jüri :.k{,:U>L/.. çSp&P^ Prof.Dr. Poyraz ÜLGER Danışman Doç. Dr. Selçuk ARIN Yrd.Doç.Dr. Bahattin AKDEMİR Bu araştırma 1991-1992 yıllarında Edirne-İpsala ' da modern bir çeltik işleme fabrikasında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı,- Çeltik isleme fabrikalarında işlem akışını etkileyen faktörleri saptamaktır.- II Depodan alınan çeltik, kovalı elevatörlerle çeltik temizleyicisine gelmekte, kuradan da soyucu üniteye iletilmektedir. Kabukları soyulan çeltikler kahverengi pirinç olarak adlandırılmaktadır. Bundan sonraki ünite çeltik ayırıcısıdır. Çeltik ayırıcısında kahverengi pirinç ile çeltik birbirinden ayrılmaktadır. Kahverengi pirine, tas ve toprak gibi ağır maddelerin ayrıldığı taş eleğine iletilmektedir. Daha sonra olgunlaşmamış pirinçler triyörde ayrılmaktadır. Beyazlatma ünitesinde ise pirincin beyazlatma işlemiyle üs tündeki kepek alınmaktadır. Daha sonra eleklerde pirinç dört sınıfa ayrılmaktadır. Çeltiğin pirince islenmesinde fabrikadaki işlem a- kışı esnasında her makinanın yaptığı iş. ayrı ayrı değerlen dirilmiştir. Her bir makinanın çıkışından alınan 100 gramlık ürün değerlendirilerek sağlam tane dışındaki kırık tane ve yabancı madde oranları saptanmıştır. Sonuçta, depolanmış çeltikte, sağlam tane dışındaki kırık tane ve yabancı madde oranı % 8,5'tir. Elenmiş çeltikte % 5.5, soyuculardan alınan örnekte % 13.85, ayırıcılardan alınan örnekte % 16.4, soyuculara geri dönüşte- % 16, taş eleğinden alınan örnekte % 13, beyazlatma makinasından alınan örnekte % 26.97' dir. Krsnodarsky - 424 çeltik çeşidinde 100 gram çeltiğin beyazlatma işlemi sonunda ayrıldığı maddelerin oranları saptanmıştır. Beyazlatılmış sağlam tane oranı % 50.54, kırık tane % 18.63, kabuk % 18.17, kepek % 7.64, yabancı mad de (taş, kum, bitkisel orjin, darı vb.) % 3.30 ve olgunlaşmamış tane % 1.72' dir. Ill SUMMARY Postgraduate Thesis The Elements Which Influence The Progress Yetiş Paddy Processing Factory Seraf ettin CETÎN Thrace University Kesan Profess i nal High School Thrace University The Institute Of Natural Sciences Agricultural Mechanization Mainscience Section Supervisor: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 1992, Page Jury; <^%.... #^ Prof.Dr. Poyraz ÜLGER Assoc.Prof.Dr. Supervisor Selçuk ARIN Assist.Prof.Dr. Bahattin AKDEMİR -Th-ir& research was carried- -©b- tn~a- *n_ - paddy- processing factory in Edirne-tpsala in 1991 and 1992. The aim of the research was the stabilisation of the elements- IV - which influence the progress in a paddy processing factory. The paddy processing progress is as following : Paddy taken from granary comes in to the paddy cleaner unit through pailed elevators and then goes on to the husker unit. Paddy cleaned its husk off is named as brown rice. The next unit is the paddy separator unit. In this unit paddy and brown rice are separated from each other Brown rice is taken to the stoner in which the stones are separated. And then unripe rice is separated in the sorting machine. In the whitening machine bran is taken a- part from the rice by the whitening process. Lastly rice is separated at the rotary sifter into four classes. At every step in paddy processing the performance of every machine has been evaluated seperately by taking 100 gram production from the exit of every one of them and measuring the rates of broken and outside materials but perfect seed. As a result, the rate of broken seed and out side material out of perfect seed in the stored paddy is % 8.5, the one in the sifted paddy is % 5.5, in the examp le taken from paddy husker is % 13.85, in the example from paddy separator is % 6,85. in the one returning to the paddy husker is % 16. in the stoner is % 13 and in the one from whitening machine is % 26.97. For the Krsnodarsky - 424 kind of paddy the rates of- V - the materials have been measured after whitening action of 100 gram paddy has been finished. As a result of this mea sure the following rates are found out. The rate of whitened perfect seed is % 50.54» the one of broken seed is % 18.63, the one of husk is % 18.17, the one os bran is % 7.64, the one of outside material (stones, salt, vegetable origin, millet, etc.) is % 3.30`, and the one of immature grain is % 1.72.
Collections