Amino asit düzeyleri farklı yemlerin broiler performansına olan etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-41- OZET Bu araştırmada, amino asit düzeyleri farklı yemlerin broyler performansına olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 12300 adet çıkım tarihleri farklı hybro ticari broyler hibridi civcivler kullanılmış ve bu civcivler kuluçkadan çıktıkları gün kapasiteleri farklı altı adet üre tici kümesine getirilmiş ve kesime kadar aynı kümeslerde büyütülmüşlerdir. Araştırma sonuna kadar bu civcivlere, Taşkesti Yem Fabrikasında hazırlanan amino asit düzeyleri farklı dokuz ayrı yem karması yedirilmiştir. Mevcut altı adet deneme kümesi ikişerli gruplara, ayrılmış ve bu gruplara başlatma, büyütme ve bitirme yemlerin den oluşan yüksek proteinli, orta proteinli ve kontrol grubu yemleri yedirilmiştir. Bu kümeslerde, 15., 35. ve 49, günde (kesimde) canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve mortalite ayrı ayrı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar şöyle özetlene bilir: 49. günde yüksek, orta ve kontrol amino asit gruplarında canlı ağırlık değerleri sırasıyla 2125, 1920 ve 1820 gr olup birbirinden istatistik olarak önemli derecede farklıdir(P<0,05). Benzer şekilde deneme gruplarına ilişkin yemden yararlanma oranları sırasıyla 2.04,2.11 ve 2,18 olup birbirinden istatistik olarak önemli derecede farklıdır (P<0.05). Deneme kümeslerinde görülen ölüm olaylarının ise yemlerle hiç bir ilgisinin olmadığı sadece tesadüften ileri geldiği sonucuna varılmıştır. -42- SUMMARY This experiment was conducted in order to determine the supplemental effect of limited amino acids in broiler diets upon broiler performance criteria such as growth t feed concumption and feed conversion. To do this in the field conditions 6 broiler houses in different farms wese used. Experimental diets ( starter, grower and finisher ) were mixed in theee levels with respect to lisin, methionine+cys- tine and triptophane and each were asigned to two broiler houses. The live ureights of 49 day old broiler groups which consumed high, medium and control limited amino acid levels were 2125, 1920 and 1820 gr, respectively and signi- ficautly (P<0.05) different. Likewise feed conversion values respectively were 2.04, 2,11 and 2.18 and statisticaly different (P<0.05), The results of these study has indicated that to incsease limited amino acid levels by 10-20 % levels compa red to NRC (1977) recommandations significantly improved broiler performance.
Collections