Farklı düzeylerde yağ içeren yemlerin beyaz ticari yumurtacı tavuk performansına etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Beyaz ticari yumurtacı tavuklarda % O, % 3 ve % 6 düzeylerinde ham yağ (ayçiçeği) içeren yemlerin performansa etkilerini araştırmak üzere bir deneme düzenlenmiştir. Bu amaçla, 47 haftalık 2340 adet Lohmann beyaz ticari yumurtacı kullanılmıştır. Tamamıyla şansa bağlı deneme desenine uygun olarak, her üç gurup sekizer tekerrür halinde ve her deneme ünitesinde yaklaşık 95 tavuk düşecek şekilde şansa bağlı olarak kafes ünitelerine dağıtılmıştır. Tavuklar, damla tipi suluklu, yem saçımının minimum düzeyde olmasını sağlayan özel yemlikli, üç katlı çift, yanlı kafeslerde barındırılmıştır. Aydınlanma doğal ve yapay, havalandırma ise doğal olarak karşılanmıştır. Deneme süresince tavuklara verilen deneme yemleri, 1. gruba % 0 yağlı, % 14.4 protein, 2600 kcal/kg ME, 2. gruba % 3 yağlı, % 15.3 protein, 2750 kcal/kg ME ve 3. gruba % 6 yağlı, % 16.2 protein, 2900 kcal/kg ME içeren yemler verilmiştir. Hazırlanan bu yemler 8 haftalık araştırma süresince deneme gruplarına ad libitum olarak verilmiştir. Deneme sonunda, % 0, % 3 ve % 6 düzeylerinde ham yağ içeren yemlerle beslenen gruplarda, yem tüketimi sırasıyla 130 gr., 126 gr., 119 gr. P< 0.05 ve yemden yararlanma oranlan, 2.49, 2.32 ve 2.14 P< 0.05 olmuştur. Yem tüketimi ve yemdem yaralanma oranları bakımından gruplar arasındaki fark istatiksel olarak önemli bulunmuştur(P<0.05). Yumurta verimi ve yumurta ağırlığı bakımından % 0, % 3 ve % 6 düzeylerinde bitkisel ham yağ içeren yemlerle beslenen gruplarda yumurta verimleri sırasıyla % 80.9, % 82.6, % 83.5 ve yumurta ağırlıkları 65.7gr., 66.1gr. ve 66.6 gr. olmuştur. Gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur(P<0.05).VI Kırk yumurta oranı bakımından gruplar arasında istatistiki olarak herhangi bir farklılık bulunmamıştır. VII ABSTRACT An experiment was conducted to determine the effects of vegetable raw oil (sunflower) supplemantation at 0 %, 3% and 6 % levelupon commercial white egg layers performance. In this study 47 week old 2340 Lohmann commercial white layers were used. Ecah of 3 treatments (0 %, 3 % and 6 % oil) was randomly alloted into 8 replication in which 95 layers were howsed. Replications were consisted of cage units. Layers were housed in 3 tier apartment type eager which furnished with nipple drinkers and semi automatic feeders that minimize feed spilage layer hause was illuminated with flowresant lights and naturally ventilated. The experimental feeds were, control group feed with 0% oil and included 14.4 % protein and 2600 kcal/kg ME, 3 % oil group included 15.3 % protein and 2750 kcal/kg ME and lastly 6 % oil group consisted of 16.2 % protein and 2900 kcal/kg ME. These feeds were given to layers for the who 8 weeks experimental period as ad libitum. At the and of this experiment the control, 3 % and 6 % groups consumed averagely 130 gr., 126 gr. and 119 gr. feeds, respectivel. The concerning feed conversion rations were respectively 2.49, 2.32 and 2.14. Experimental treatments were significantly different(P<0.05) with respect to feed consumption and feed conversion. Hen day egg production and average egg weight of the control, 3% and 6% oil groups respectively 80.9 %, 82.6 % and 83.5 %, and 65.7 gr., 66.1 gr. and 66.4 gr. Experimental groups were significantly different(P<0.05) with respect to egg production and egg weights. The groups were igsignificantly different with respect to cracked and bady checked eggs ration.
Collections