Azotlu ve fosforlu gübreler ile ahır gübresinin aşılı asma üretiminde fidanların randıman va bazı kalite özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET DOKTORA TEZİ AZOTLU VE FOSFORLU GÜBRELER İLE AHIR GÜBRESİNİN AŞILI ASMA ÜRETİMİNDE FİDANLARIN RANDIMAN VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TEMEL ÖZEN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman:Prof.Dr.H.Hayrl TOK 1992,Sayfa:45 Jüri :Prof.Dr. Hasan Hayri TOK Prof.Dr. M.Turgut SA?LAM Prof.Dr. Orhan AYDEMİR Bu araştırma 1990 ve 1991 yıllarında Tekirdağ ekolojik koşullarında Bağcılık Araştırma Enstitüsü fidanlığında Cardinal /5BB aşılı asma fidanı üretiminde farklı dozlardaki azotlu ve fosforlu gübre ile ahır gübresinin fidan randımanı ve fidanların bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmış tu-. Azotun 0, 5 ve 10 kg/da dozları amonyum nitrat gübresi şeklinde, fosforun 0, 4 ve 8 kg/da dozları ise triple süperfosfat gübresi şeklinde verilmiştir. Ahır gübresinin 1 t /da /yıl dozu hem tek başına hemde azotun 5 ve 10 kg/da dozları ile desteklenerek uygulanmış olup, denemede kontrol dahil 12 ayrı gübre uygulaması yer almış tu-. Araştırmadan elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda 5 kg/da azot dozu içeren NıPo uygulaması diğer deneme işlemlerine oranla fidan verim özelliklerinde en yüksek değerleri vermiştir. Sözkonusu deneme işlemi sonucunda ortalama değer olarak, I. kalite fidan randımanı %76.2, fidanların ana sürgün uzunluğu 58.2 cm, sürgünlerin kuru madde üzerinden karbonhidrat kapsamı %24.7, fidanların kökİİİ gelişim düzeyleri 2.82 ve fidanların kök kuru ağırlığı 8.08 g /fidan düzeylerine ulaşarak istatistiki olarak önemli farklılaşmaya neden olmuştur. NıPo uygulamasının 1.inci kalite fidan oranını kontrole göre %8.4 daha fazla arttırdığı ve fidanların bazı kalite özelliklerini yükselttiği tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Fidanlık, aşılı asma fidanı, I. kalite fidan randımanı, ana sürgün uzunluğu, sürgünün karbonhidrat kapsamı, kök gelişim düzeyi, kök kuru ağırlığı, azotlu gübre, fosforlu gübre, ahu- gübresi. SUMMARY Ph.D.Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF NITROGEN AND PHOSPHORUS FERTILIZERS WITH MANURE ON THE AMOUNT OF GRAFTED VINE AND THEIR SOME QUALITY PROPERTIES IN PRODUCTION OF GRAFTED VINE TEMEL OZEN Thrace Uııiversty Graduate School of Natural And Applied Science Department of Soil Science Supervisior :Prof.Dr.H.Hayri TOK 1992, Page:45 Jury: Prof. Dr. Has an Hayri TOK Prof.Dr.M.Turgut SA?LAM Prof.Dr.Orhan AYDEMİR Experiment was conducted on Cardinal/ 5BB grafted vines in nursery conditions of Tekirdağ Viticulture Research Institute duringl990- 1991. The effects of different combinations of N,P and manure on either yield or some quality properties of the grafted vines was investigated. As a result of this experiment in nursery conditions NjPo was found to be promising combination. NjPo combination had 5kg/ da Nitrogen that gave the best results as statistical in terms of the rate of first quality grafted vines(76,2%),the length of main shoot(58.2 cm), the amount of carbohydrate in shoots (24.7 % in dry matter),tlie level of root growth(2.82) and the weight of dried root(8.08 per grafted vine).V KEY WORDS: Vine nursery, grafted vines, the first quality grafted vine, grafted vine yield (the first and second quality grafted Allies as total), the length of main shoot, the amount of carbohydrate in shoot. the level of root growth, the weight of dried root, nitrogen fertilizer, phosphorus fertilizer, manure.
Collections