İpsala bölgesi tatlısu balık yetiştiriciliği çalışmaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- Ill - ÖZET Ilık ve tatlı su balık yetiştirme çalışmaları, İpsala Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yürütülmüş tür. Bu çalışmada, ılıman iklimde yetiştirilen ve tatlı su balığı olan sazangillerden özellikle Aynalı sazan 'a (Cyprinus carpio L.) ait üretim, yetiştirme teknikleri ve yemleme konu su ele alınmıştır. Üretim, istasyonda kullanılan iki yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Üretim teknolojisinde; yarı kontrollü üretimin yanı sıra yumurtanın istenilen zamanda ve kontrollü olarak alınmasını sağlayan hipofiz enjeksiyonu yöntemi ile tam kontrollü sazan üretimine ağırlık verilmiştir. Larvaların fazla zayiat vermeden aşama aşama yetiştirilmesi anlatılmaya çalışılmıştır. Yavruların bakım ve beslenmesinde % 32-35 ham protein içeren rasyonlar kullanılmıştır. Hayvansal protein ihtiyaçlarını karşılamak için suni yem rasyonu ile beraber canlı yem olarak özel havuzlarda hazırlanmış planktonlar, yavrulara verilmiştir. Yavruların yiyeceği plankton türleri ek şekiller olarak verilmiştir. Yavruların boy ve ağırlık artışları yapılan biyometri çalışmaları ile bulunmuştur. Yoğun bir bakım ve besleme sonunda yavruların dirençleri arttırılarak hastalığa karşı korunmuşlardır. Gelişmiş yavruların toplanması, seleksiyonu, taşıma ve nakil işlemleri anlatılmıştır. Gelişmiş yavruların bir yaşma, iki yaşına ve üç yaşma gelene kadar uygulanan bakım ve besleme yöntemlerine değinilmiştir. Ancak havuzlarda stoklanacak balık sayısı doğal yemle veya rasyonla beslenmesi ne göre değişim göstermiştir. Sazanların yumurtanın döllenme sinden itibaren yavru haline gelene kadarki evreleri detaylı olarak anlatılmış ve çizelge halinde verilmiştir. - IV - SUMMARY The tepid freshwater fish breeding studies have been conducted within the İpsala Freshwater Pish Culture Station. This study, has been concentrated mainly on the breeding techniques and nutrition of the mild-climate freshwater fish; particularly of the mirror carps of Cyprinidae (Cyprinus carpio L.). The breeding has been achieved through the two methods that are used at the station. The breeding technology has been based upon the full-control carp breeding, by the hypophysis injection method which allows spawning at the wanted time and under control-as well as the semi-controlled breeding studies. The raising of the larvaes gradually and without considerable loss is tried to be related. The rations containing 32-35 % protein have been used at nutrition and maintenance of the fries. Their need for animal proteins are satisfied with the ration of artifi cial foods and with planktons that are prepared in the special ponds. The particular plankton species are provided in drawings. The rate of increase in length and weight of the fries are observed through biomethry studies. The fries are protected against diseases enhancing their resistance by intense care and regular feeding. Picking, selection and transportation procedures about the mature fries have been related. Mainterance and nutrition methods applied to the mature fries until the ages 1, 2 and 3 are mentioned. However, the quantity of fish to be maintained in ponds differs according to their nutrition-with natural foods or the ration. The stages o£ evolution of the carps, from fertilization to maturation, are explained in detail and concerning charts are provided.
Collections