Çukurova bölgesinde çeltik üretiminde mekanizasyon sorunlarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Çukurova Bölgesinde Çeltik Üretiminde Mekanizasyon Sorunlarının Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma Yılmaz BAYHAN Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Araştırma Görevlisi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 1993, Sayfa 59 Jüri: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER (Danışman) Prof. Dr. Selçuk ARIN Yrd. Doç. Dr. Emin GÜZEL Bu araştırmanın anket çalışması ve arazi ölçümleri 1992 yılında Adana İli Karataş ve Kadirli ilçelerinde, laboratuvar çalışmaları ise Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünde yürütülmüştür. Ülkemizdeki çeltik üretiminin %42'si Trakya Bölgesinde, %29'ü Orta Karadeniz Bölgesinde, %9'üÇukurova Bölgesinde karşılanmaktadır. Son yıllarda çeltik ekim alanları ve üretim miktarlarında önemli bir değişme görülmemektedir. Bu nedenle üretim iç pazar talebini karşılayamadığından her yıl dış alım yoluyla çeltik üretimi karşılanmaktadır. FAO 1988 verilerine göre dış alımımız 91 000 ton (ödenen 26 638 bin dolar) iken 1990 yılında dış alımımız 190 720 ton'a yükselmiştir.Diğer bir deyimle pirinç dış alımımız %109 artarken ödediğimiz ücret dolar bazında %150 oranında artış göstermiştir. Toplumumuzun pirinç tüketim alışkanlığının giderek artması ile orantılı olarak pirinç dış alamınm. artmasından dolayı dış ticaret açığında da olumsuz yönde etkileneceği kesindir. Dışardan getirilen pirinç ülkemizde üretilen pirinçten daha ucuza satıldığından dolayı tüketicilerin büyük kısmı bu pirinci almakta, ülkemizde üretilen pirinç pazar bulamadığından dolayı üreticilerin elinde kalmakta ya da değerinin çok altında alıcı bulmaktadır. Bu nedenle son yıllarda çoğu üretici çeltik üretiminden vazgeçmektedir. Bu araştırmada; Çukurova Bölgesinde çeltik üretimi yapan işletmelerin ve mevcut üretim biçimi içerisindeki her aşamanın üretim maliyetinin saptanması ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda bu bölge için, temel verilerin elde edilmesi yanında, bu çalışma ile üretimin çeşitli aşamalarında saptanan mekanizasyonun temel özelliklerinin gelecekteki çalışmalara yönlendirici olması amaçlanmıştır. Üretim süreci içerisinde en büyük sorunu ekim tekniği ve hasat oluşturmaktadır. Bölgemizde çeltik alanlarının tamamının serpme ekim yöntemi şeklinde yapılması ve arkasından tohumun su ile şişirilerek karıştırılması homojen olmayan bir çimlenmeye neden olmaktadır. Bu durum verim açısından çok büyük olumsuzluk yaratmanın yanında iş gücü tüketiminin de iki katma çıkmasına neden olmaktadır. Ekimin ve hasadın tamamen elle yapılır olması üretim süreci içerisinde zaman tüketimi ve üretim masraflarını etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak görülmüştür. Bölgemizde çeltik üretiminde tarımsal işlemeler için gerekli olan iş gücü gereksinimi 29.83 i.ç.h./da'dır. Bu iş gücünün; %2.4'ü toprak işlemede, %21.6'sı ekimde, %2.8'i bakım işlerinde, %17.9'ü sulama işçiliğinde, %43.1'i hasatta, %3.64'ü harmanlamada kullanılmaktadır. Bu durum, bölgemizdeki çeltik üretiminde toprak hazırlama dışındaki diğer üretim aşamalarında mekanizasyon uygulamalarının ağırlıklı olmadığını göstermektedir. Elle yapılan işlemler hem pahalı hem de zaman alıcı olduğundan üretim alanları bu ürünün üretiminde aile işletmesi ölçeğinin tamamen dışına taşarak bir kaç üreticinin elinde sıkışıp kalmıştır. SUMMARY Postgraduate Thesis A research on evaluation of mechanization problems in growing rice in Çukurova Region Yılmaz BAYHAN Thrace University Tekirdağ Agricultural Faculty Research Assistant Thrace University The Institute of Natural Sciences Agricultural Mechanization Mainscience Section Supervisor: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 1 993, Page 59 Jury: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER (Supervisor) Prof. Dr. Selçuk ARIN Yrd. Doç. Dr. Emin GÜZEL Investigations and field measurements of this research was carried out in Karataş and Kadirli town where are belong to Adana, and laboratory studies in Department of Farm Machinery, Faculty of Agriculture, University of Çukurova, Adana. Paddy Production of Turkey are supplied from 42% by Thrace, 29% by Middle Black Sea, 9% by Çukurova region. In the Rice Production Areas and Yields in recent years there were no important changes.Because of insufficient supply for inner demands, rice requirements are supplied by importation every year.V According to FAO data, during 1988 importation was 91.000 tons (26.638 tousand U.S. Dollars) and during 1990 importation increase to 190.720 tons.In other words, while rice importation increase 109%, the cost increase 150% as U.S. Dollars. Because of increasing of rice consuming habits socially, importation increase proportionally and the trade deficit will be affected negatively. Imported rice were sold cheaper than local produced rice, most of the consumer prefers to buy imported rice, local produced rice could not be sold by producers or sold cheaper than production costs. So that most producer began to left rice production in recent years. The aim of this research was determining Rice Production Managements and Costs in every stage of production way and beside that for future research in this region to take as basis data and to direct next research by using determined mechanization in every stage of this production. During production time the most important problem was found in sowing technique and harvest. Because of using hand broadcasting sowing technique and swelling with water and than mixing the seeds caused no homogenous germination almost in every paddy production areas. Beside creation more negative condition for production, labour works demands increase about twice. Sowing and harvesting by hand was found the most important factor that affect production cost and time consuming during production. Requirements of labour work for Agricultural Management in paddy production in this region was 29.83 i.c.h./da. Labour work used as 2.4% in tillage, 21.6% in sowing, 2.8% in care, 17.9% in irrigation, 43.1% in harvest, 3.64% in threshing. This secuation shows that there is no use of mechanization in rice production except soil preparation in our region. As manual applications are not only expensive but time consuming as well the production areas to produce this product are only being used by a few growers who are not doing a family business.
Collections