Edirne bölgesi sütlerinde bazı ağır metal içeriklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Ağır metallerin insan sağlığına zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu zararlı etkiler her metal için belirli konsantrasyonlardan sonra ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Edirne Bölgesinde üretilen sütlerde incelemeler yapılarak, içerdikleri ağır metal miktarının bulunması amacı ile yapılmıştır. Örneklerin alnımasındaki hassasiyet elde edilecek sonuçların geçerliliğini doğrudan doğruya etkileyeceğinden, bu konuya özellikle dikkat edilmiştir. Edirne Bölgesinde dört ayrı yerden beşer adet örnek alınarak, her bir örnekten üçer adet çözünürleştirme yapılmıştır. Daha sonra her örnekteki Fe ve Cu miktarları spektrofotometrik yöntemle, Pb ve Mn miktarları da atomik absorbsiyon spektrometrisi ile tayin edilerek, elde edilen sonuçlar literatür bilgileri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucu, Edirne Bölgesi İnek sütlerinde ağır metal içerikleri üzerinde deneysel veriler oluşturulmuştur. SUMMARY This research has been carried out for the investigation of trace metal contents in the milks produced in Edime Region of western Türkiye. Experiments begun In July 1992. Samples are taken from different parts of the region and in each part five milk samples are taken from local producers. That made a total of 20 samples processed in this investigation. Stock solutions are prepared from the milk samples according to dry ashing method, Fe, Cu concentrations are determined by spectrophotometer. Mn and Pb concentrations are determined by atomic absorbtion spectrometry. Obtained results are evaluated by statistical analysis and final results are discussed in wiew of the published values. Results of this research has shown that the samples have acceptable Mn ve Fe concentrations, no appreciable Pb content may be determined but Cu concentration is varying in large limits, so in some samples one my encounter Cu concentrations three even four fold exceeding the normal values. This results rise doubt that some of the milk producers in the region may use copper containers without properly coated with tin for preserving milk. In the other hand, Cu may come from naturel and syntetic feedstocks used in the region for feeding the cows. The work will be extended to trace over the source of the Cu contamination in the milks of this region.
Collections