Kıvırcık ve hompshire down x kıvırcık (G1) melezi erkek kuzularında besi gücü ve karkas özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Kıvırcık ve Hampshire Down xKivircik (Gi) Melezi Erkek Kuzuların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri Araştırmanın amacı Kıvırcık (K) ve Hampsrire Down x Kıvırcık (Gi) melezlerinin besi gücü ve karkas özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma materyali 10 baş K ve 9 baş K x HD(Gl) melezi erkek kuzular 2.5 aylık yaşta sütten kesildikten ve 1.5 aylık işletme şartlarmdaki normal bakımdan sonra 42 günlük süre ile yoğun besiye alınmış ve bu süre sonunda kesilerek kesim ve karkas özellikleri saptanmıştır. Besi boyunca kuzulara, 2500 ME ve %17 HP'li yoğun yem ad-libitum düzeyde verilerek beslenmişlerdir. Beside Klar 0.277±0.016, HDxK (Gl) melezleri 0.317±0.017kg günlük ortalama canlı ağırlık artışı sağlamışlardır. Besi süresi boyunca 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif yem miktarları ise 5.453±0.330 ve 4.793±0.218 kg olarak saptanmıştır. Tüm bu özellikler bakımından gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli değildir(P>0.05). Besi süresi sonunda kesilen K ve HD x K (Gl) melezlerinde kesim, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları ile karkas randımanları sırası ile 39.790±4.769, 42.497*3. 070kg; 18.864*2.448, 20.429*1. 410kg; 18.416±2.563, 20.004±1.429kg ve %46.205tl.717, %47.093±1.411 olarak tesbit edilmiştir. But, sırt-bel, kol, ön kısım, boyun ve kuyruk ağırlıkları K'larda 4.832±0.603, 5.758*0.941, 3.538*0.401, 2.372±0.372, 1.402+0.210 ve 0.260±0.072kg olarak saptanırken; HD xK (Gl) melezlerinde 4.807±0.242, 6.942+0.755, 3.978±0.293, 2.476±0.229, 1.293±0.1213 ve 0.184±0.024kg olarak tesbit edilmiştir. Bu karkas parçalarının tüm karkastaki oranlan ise K'larda %26.322±1.262, 3 1.205*1. 733, 19.306*1.071, 12.868+0.566, 7.650+0.937 ve 1.404*0.324; HD x K (Gl) melezlerinde 24.073+0.991, 34.647*1.727, 19.909*1.043, 12.162*0.916, 6.470*0.496 ve 0.923*0.111 olarak tesbit edilmiştir. But, sırt-bel, boyun ve kuyruk oranlan bakımındanVI gruplar arasındaki farklılıklar isîatistiki olarak (P<0.05) düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. But derinliği, but uzunluğu, but genişliği, göğüs derinliği ve sağrı genişliği K ve HD x K (Gl) melezlerinde sırası ile 6.000*0.333-6.500*0.707, 20.800+2.150-19.111+1.364, 8.500±0.667-7.722±0.507, 19.600+1.663- 21.722±1.202, 27.200+1. 418-27.222±0.795 ve 17.400+1.243-18.778+0.618 cm olarak saptanmıştır. Bu değerlerden but genişliği, göğüs genişliği ve sağrı genişliği bakımından gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir(P<0.05). Vil SUMMARY The aim of the investigation was to determine of fattening performance and carcass characteristics of Kıvırcık (K) and Hampshire Down x Kıvırcık (HD x K) Gi crosses. 10 of Kıvırcık and 9 of Hampshire Down x Kıvırcık cross male lambs weaned at 2.5 months and feed 1.5 month normally until slaughter, during 42 day. Lambs were fed intensively.After this they scored. During fattening, lambs were fed ad-libitum by feed which include 2500 ME and 17% CP. Average daily feed consumption K and HD x K (Gi) crosser 0.277 and 0.317kg. Feed consimption for per kg liveweight gain of the groups were 5.453 and 4.793kg respectively. Slaughter warm and cold carcass weight and dressing percantage of K and HD x K (Gi) crosses which slaughtered at the end of the fattening period, were found 39.79, 42.49; 18.86, 20.42; 18.41, 20.00kg and 46.20%, 47.09% respectively. Leg, back, and loin, shoulder, front part, neck and tail weights of K and HD x K (Gi) crosses were found 4.83-4.80, 5.75-6.94, 3.53-3.97, 2.37-2.47, 1.40-1.296 and 0.26-0. 18kg respecatively. The ratio of these carcass were; 26.32-24.073, 31.20-34.64, 19.30-19.90, 12.86-12.16, 7.65-6.47, 1.40-0.92%. There were statistically significant differences between groups for leg, back and loin, neck and tail (P<0.05) ratios.
Collections