Çayır mantarı üzerinde biyokimyasal araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada, Edirne ili merkez köylerinden İskender köyü çayırlık alanlarında tabii olarak yetişen Bovista Plumbea türü cayır mantarının biyokimyasal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için mantarlarda su, kuru madde, pH, vitamin C, protein, total lipid, karbohidrat içeriğinin belirlenmesi ve kısmen lipid, protein, karbohidrat bileşimleri tayin edilmiştir. Araştırmada kullanılan mantarlar ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmurlardan sonra ortaya çıkmaktadır. Tazeleri küçük beyaz bilye şeklinde, yetişkinleri 1,5 - 3,5 cm çaplı küçük birer yumurta görünümündedirler. Kesildiğinde taze olanların iç kısmı beyaz et, olgun olanların ise iç kıs mı açık zeytin yeşili görülmektedir. Bovista Plumbea çayır mantarında yapılan araştırmalar sonucunda; protein miktarı üç ayrı yolla belirlenmiş olup, baklagiller hariç diğer sebzelerden daha yüksek bulunmuş tur. Askorbik asit (vitamin C) miktarı iyodometrik metodla belirlenmiş olup, turunçgillere yakın bir değerdedir. pH değeri yaş örnekten bidestile suyla homojenize edildikten sonra 10 eC 'de pH 6,7 2 olarak belirlenmiştir. Toplam lipid miktarı oldukça düşük bulunmuş olup, elde edilen yağ örneğinin kromatografik analizi sonucunda, yedi cins yağ asidi içerdiği gözlenmiştir. Mineral maddelerin analizi yapılmış, yas örneklerin toplam su içeriği ve toplam kül miktarı tespit edilmiştir. 2+, Cui2+, Cr!3+ı, Mnî2+, Na* K*, Cl ~, fosfat ve nitrat miktarıda belirlenmiştir. Külde yapılan iyon analizlerinden Fe, Cu1 ı2+ Va* V + II SUMMARY In this study, was carried out to determine the bio chemical composition of mushroom's which are grown naturally in meadow square of iskender village that is center village of Edirne. Because of this water, ash, pH, vitamin C, total lipid, protein, carbohydrates and protein composition were determi ned. Mushroom's that used in this investigation are grown af ter spring and autumn rainies. Fresh Are look like small whi te marble, growns look like a small egg that has 1,5 - 2,5 cm radius. If you cut a fresh meadow you will see something as white meat. But when you cut a grown meadow this time you '11 see something as green alive. After the study on Bovista Plumbea meadow mushrom amount of protein was defined three different ways and the amount of protein, on mushroom was more than all the vegatables exclu ding beans. Amount of ascorbic acid defined by iyodometric method and found nearly as orange. The value of pH was defi ned 6,72 after homogenized with bidestile water from wet samp le. Total amount of lipid was found so little, 7 different fatty acids observed after chromotogaphy analise of oil. Total amount of carbohydrates was found and the depart to partly campenent by chroma tagraphic methods. Analyse of mineral substance, we determined total water content and total amount of ash. The amount of Fe, CuJ Crf Mrr+ Na* K * C17 PQ^T N03, were defined after ion analyse which has done wi th ash.
Collections